Středočeské nemocnice přijdou bez smlouvy s VZP až o 395 milionů

8. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud se středočeským nemocnicím nepodaří do konce roku uzavřít smlouvy s VZP, mohou přijít v prvním čtvrtletí příštího roku až o 395 milionů korun. Navíc by pacientům pojištěným u VZP mohly poskytovat patrně jen neodkladnou zdravotní péči...


PRAHA -

S možnými důsledky nepodepsání smluv se seznámila krajská rada, informoval mluvčí kraje Martin Kupka.

Kraj zatím neúspěšně žádá ministerstvo zdravotnictví, aby určilo termín výběrových řízení, které jsou podmínkou pro uzavření nových smluv mezi středočeskými nemocnicemi a VZP. Původní termín ministerstvo zrušilo.

Pokud se řízení neuskuteční do konce roku, nemocnice smlouvy nezískají. Výpadek jejich příjmů může činit podle velmi hrubého odhadu v prvním čtvrtletí příštího roku 365 až 395 milionů korun. Odhad vychází z úhrad za 1. čtvrtletí 2005.

„Pokud ministerstvo zdravotnictví ještě do konce roku výběrová řízení nesvolá, nezbude nemocnicím po 1. lednu 2006 nic jiného, než péči o pojištěnce VZP omezit pouze na nutnou a neodkladnou zdravotní péči,“ řekl středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Taková situace by samozřejmě vyvolala velkou nejistotu v řadách pacientů, ale i zaměstnanců samotných nemocnic, dodal.

Původní termín řízení byl stanoven na 5. prosince. Když byl zrušen, hejtman písemně požádal ministerstvo o nový. Dosud nedostal žádnou odpověď, uvedl mluvčí.

„Zrušení naplánovaných výběrových řízení je dalším neodpovědným krokem ministerstva zdravotnictví, které ohrozí statisíce pacientů. Vysvětlení, že k odložení výběrových řízení došlo z důvodů personálních změn ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, pokládám za zástupné a naprosto nepřijatelné,“ uvedl

Bendl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?