Středočeské nemocnice prý nemají na zvýšení mezd, žádají o dotaci

21. 12. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice nebudou podle svých propočtů mít příští rok na slíbený růst platů zdravotníků o 6,25 procenta. Žádají proto kraj o dotaci, jinak prý v nich mzdy klesnou. Po jednání vedení středočeských nemocnic s lékařskými odbory to novinářům řekla ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Podle ní předběžné výpočty ukázaly, že by krajským zdravotnickým zařízením mohlo chybět 50 až 60 milionů korun.


„Pokud budou nemocnice hodně pracovat, budou v lehkém minusu. Na platy ale mít nebudou,“ uvedla Pancová. Věří, že kraj nemocnicím finanční injekci poskytne. Jednání ale ještě neskončila a rozhodnutí zatím nepadlo.

Na růstu příjmů zdravotníků se letos na jaře dohodly lékařské odbory s ministrem zdravotnictví pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž výpověď z práce podala skoro pětina nemocničních doktorů. Odboráři tehdy s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) podepsali memorandum, které se zmiňuje o desetiprocentním zvýšení platů. Heger před nedávnem uvedl, že to není kvůli ekonomické situaci možné. Nabídl přidávání o 6,25 procenta, od pololetí pak případně ještě o 3,75 procenta.

Pancová připomněla, že nemocnice zatím přesně nevědí, kolik peněz v příštím roce dostanou. Neznají totiž ještě konečné znění úhradové vyhlášky, která finance upravuje. Podle návrhu by měly nemocnice získat o tři procenta peněz víc než v loňském roce, podle něhož se prostředky stanovují. Podle Pancové ale z těchto peněz nebude možné platy zvýšit, protože nemocnice vydají víc za DPH a část financí spolkne inflace.

Ani podle šéfa lékařských odborů Martina Engela není suma dostatečná. Předák uvedl, že by ministr měl splnit memorandum a neměl by přesouvat odpovědnost za zvýšení mezd na vedení nemocnic. Odbory o svých případných akcích rozhodnou na počátku února podle toho, jak bude vypadat lednová výplata, zopakoval Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?