Středočeské nemocnice skončily rok 2012 se ztrátou 158 milionů korun

5. 4. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři z pěti nemocnic Středočeského kraje skončily hospodaření za loňský rok ztrátou. Celkem jde o 158 milionů korun. Nejlépe hospodařilo kolínské zařízení. Na účtech mu zbylo 10 milionů korun. Na opačném konci tabulky se pak ocitla se ztrátou 89 milionů korun nemocnice v Kladně.


Výsledek hospodaření krajských nemocnic za loňský rok je jeden z nejhorších v historii kraje. Potvrdila to středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová z KSČM a dodala, že například v kladenské nemocnici je hlavní příčinou neuvážená výstavba nových pavilonů: „Nejvyšší náklady byly potřeba na nový centrální akutní příjem, kde jen elektrická energie dosahuje částky přes 40 milionů.“ Kraj teď podle ní proto hledá úspory všude, kde se dá.

„Jak v provozních výdajích, tak personálních výdajích. Dělám personální audity, audity na využívání pracovní doby a další kontrolní opatření. Ztrátu 158 milionů kraj nemocnicím zaplatí. Přidělí jim i letos dotace na provoz. „Seškrtali jsme investice, které byly v plánu, a našli tak úsporu 170 milionů, kterou nám zastupitelstvo schválilo, abychom použili na provozní dotaci právě do těchto našich 5 zdravotních zařízení,“ dodala radní Jiřina Fialová.

Opozice kritizuje způsob hospodařeníStředočeská opozice zuří. Podle krajského zastupitele z ODS a kladenského primátora Dana Jiránka se potvrdilo jedině to, že kraj stavěl nové nemocniční budovy, aniž by měl na jejich provoz zajištěné peníze: „Prostě oni si udělali nové výdaje, aniž by si k tomu sehnali příjmy. Prostě způsob řízení byl neadekvátní. Stavět nové budovy, na které nemám financování provozu, je cesta do pekel.“

Výsledky hospodaření krajských zdravotnických zařízení kritizují také ředitele menších soukromých nemocnic. Tomu, že se krajské nemocnice dostaly do takovýchto obrovských ztrát, nerozumí.Například nymburská nemocnice skončila hospodaření za loňský rok se ziskem skoro 800 tisíc korun. Podobně na tom bude i nemocnice ve Slaném.

„My jsme městskou nemocnicí od roku 1996. Od té doby jsme byli trvale v černých číslech a stejně tak dopadlo hospodaření za rok 2012,“ popsal situaci ředitel slánského zařízení Jiří Šimák. Připustil ale, že za rok může být všechno jinak. Pojišťovny prý nemocnici krátí platby a péči prodražuje i zvýšené DPH.

„Uvidíme, do jaké míry budeme muset omezovat péči, nebo krátit mzdy a podobně. To ukáže až ten rok.“ I přes to věří, že nemocnice bude letos hospodařit se ziskem. Do středočeských nemocnic šly miliardy, o zakázky se ale zajímá policie V kolínské nemocnici v noci hořelo. Několik lidí bylo evakuováno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?