Středočeský kraj bude hradit dál regulační poplatky za pohotovost

12. 12. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj bude v příštím roce, kdy bude většina regulačních poplatků zrušena, dál hradit poplatky za pacienty lékařské nebo zubní pohotovosti. ČTK to sdělila mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.


Opoziční ODS hrazení poplatků za pacienty, které bylo předvolebním slibem ČSSD, dlouhodobě kritizuje. Podle místopředsedy krajského finančního výboru Tomáše Havlíčka (ODS) je plánovaný dvacetimilionový výdaj v rozpočtu zbytečný. Podobně se ODS nelíbí ani 40 milionů korun vyčleněných na hrazení žákovského jízdného.

Pacienti nebudou vzhledem k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění platit od ledna třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. Zůstane jen devadesátikorunová platba za pohotovost. Kraj bude zaplacené regulační poplatky za návštěvu pohotovostí žadatelům vyřizovat a proplácet stejně jako v předchozích letech. Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily.

„Dali jsme slib našim voličům, že budeme zdravotnické poplatky proplácet, a tento slib je pro nás závazkem, který chceme dodržet. Proto budeme i nadále hradit regulační poplatky,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

S hrazením zdravotnických poplatků a žákovského jízdného, což byl další předvolební slib ČSSD, kraj počítá ve schváleném rozpočtu na příští rok. Podle Havlíčka by kraj měl tyto prostředky spíš přesunout do rozpočtové rezervy, která je podle něj nedostatečná. Poukázal na to, že jen na žákovské jízdné má jít 40 milionů korun. „To se nám zdá vzhledem k tomu, že není zajištěna dostupnost do některých obcí, naprosto zbytečné,“ uvedl. Podobné je to podle něj se zdravotnickými poplatky, ačkoliv si uvědomuje, že kraj bude zpětně proplácet ještě některé poplatky uhrazené v letošním roce.

Středočeský kraj proplácí poplatky od roku 2009. O rok později ale přešel na někdejší plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Od té doby až dosud Středočeský kraj vyplatil celkem 66,7 milionu korun a vyhověl 40.256 žadatelům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?