Středočeský kraj chce podporovat studium praktických sester

17. 1. 2019 6:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj chce ve svých školách prostřednictvím stipendií podporovat studium praktických sester. Důvodem je jejich nedostatek na trhu práce. O zařazení tohoto oboru k podporovaným profesím rozhodli krajští radní, informovala o tom Helena Frintová z krajského úřadu.


"Chceme zvýšit zájem o studium praktických sester. Na trhu je kvalifikovaných pracovníků v tomto oboru vážný nedostatek," uvedl radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Podle radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD) je kraj zřizovatelem sedmi středních zdravotních škol. Na nich bude obor praktická sestra zařazen do stipendijního programu. Hejtmanství zřizuje zdravotnické školy v Benešově, Berouně, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Nymburku a Příbrami.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem na zdravotnictví při nedávné schůzce na zámku v Lánech shodli, že nedostatek sester je největším problémem současného českého zdravotnictví. Vláda chce podle ministra podpořit personál, který je nejvíce nedostatkový, což jsou zejména zdravotní sestry ve směnném provozu a nižší zdravotnický personál. Letos je podle Vojtěcha připraveno zvýšení poplatku za takzvanou směnnost o 5000 korun a pro sanitáře o 2000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?