Středočeský kraj chystá obměnu orgánů krajských nemocnic

14. 2. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj zřejmě obmění dozorčí rady a představenstva krajských nemocnic. Novinářům to bez bližších podrobností řekl hejtman Josef Řihák (ČSSD). Podle jeho názoru by v orgánech krajských nemocnic, které jsou akciovými společnostmi, neměli sedět krajští radní.


„Je tady nové vedení (kraje), určitě se tam bude něco měnit,“ uvedl ke složení představenstev a dozorčích rad. Pokud jde o současné ředitele nemocnic, dá prý na názor krajské radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové (KSČM) a šéfa zdravotnického výboru Stanislava Holobrady (ČSSD). „Jestli řeknou, že je potřeba zvážit nějaké výměny, tak se prostě udělají,“ uvedl.

V orgánech nemocnic by z radních uvítal pouze náměstka pro finanční kontrolu Pavla Jetenského (KSČM), ostatní by tam podle něj neměli působit. „Já třeba nebudu v žádné dozorčí radě ani představenstvu,“ řekl. Týkat by se to podle něj mělo i radní pro zdravotnictví Fialové.

„Myslím, že by tam neměla být, protože její moc nad nemocnicemi je obrovská,“ podotkl. Poukázal na to, že krajská rada je zároveň valnou hromadou krajských nemocnic. Není tedy podle něj důvod ještě zasedat v dalších orgánech.

Kraji podle Řiháka nyní dělá starosti ekonomická situace jeho zdravotnických zařízení. Nemocnice totiž dostaly lednovou zálohu od zdravotních pojišťoven o pět procent nižší, než jaká byla v prosinci. Rozdíl podle hejtmana dělá 12,5 milionu korun. „Musíme zjistit, jak jsou na tom nemocnice finančně. Také dostaly úkol, že musejí dělat úspory,“ uvedl.

Loni dal Středočeský kraj nemocnicím na pokrytí neuhrazené a ztrátové zdravotní péče a provoz nových budov 150 milionů korun. „Letos bohužel předpokládáme, že ztráta bude ještě větší,“ uzavřel Řihák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?