Středočeský kraj doplácí na nové pavilony v nemocnicích

20. 3. 2012 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj doplácí na nové pavilony v oblastních nemocnicích, protože na jejich provoz zatím nepřispívají zdravotní pojišťovny. Novinářům to řekl hejtman David Rath (ČSSD).


Opoziční ODS to kritizuje. Mladoboleslavský primátor a kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati uvedl, že pokud ODS uspěje ve volbách, prosadí revizi generelů nemocnic a novou koncepci krajského zdravotnictví.
Rath připomněl, že kladenská a příbramská nemocnice nedávno otevřely nové kapacity. Jde o nové pavilony s operačními sály, ARO, jednotkami intenzivní péče a centrálním příjmem.

„Protože tyto prostory pojišťovny zatím nezohledňují ve svých platbách, to znamená, že těm nemocnicím neplatí víc, tak kraj jako zřizovatel pokrývá zvýšené provozní náklady na tyto budovy,“ dodal. Dnes například zastupitelé schvalovali dotace pro kladenskou a příbramskou nemocnici, které v souhrnu činily kolem 40 milionů korun.

Nwelati vedení kraje vyčítá, že v nemocnicích hodně staví a kupuje nové přístroje, ale údajně již tolik nemyslí na to, kolik bude stát provoz těchto zařízení, a jak zajistit kvalitní péči pro pacienty. Zdravotnictví je podle něj vedeno nekoncepčně a neustále se schvalují nové dotace pro nemocnice. Podle Nwelatiho by měla zdravotnická zařízení více samostatná.

Rath dnes novinářům řekl, že zatím nezná výsledek hospodaření oblastních nemocnic za loňský rok. „Definitivní čísla budeme znát příští měsíc, dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?