Středočeský kraj pronajal čtyři dialýzy společnosti Fresenius AG

13. 10. 2006 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Dialýzy v nemocnicích v Kladně, Kolíně, Příbrami a Benešově provozuje od září česká pobočka mezinárodní společnosti Fresenius AG. Kraj oddělení pronajal na pět let, benešovské zařízení dokonce na 30 let. Pro pacienty se pronájmem nic nezmění, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Martin Kupka...


Praha -

„Soukromník, společnost Fresenius Medical Care, zajistí nové léčebné přístroje, které pro kraj byly finančně náročné,“ řekl mluvčí. Nájemce totiž pořídí vybavení na své náklady.

Pro nemocnice je podle něho pronájem zařízení finančně výhodnější než byl vlastní provoz. Kolínská nemocnice dříve měla zisk 9,4 milionu korun, pronájmem to bude 12,5 milionu. Kladno za rok pronájmu získá 14,4 milionu, dříve to bylo o 3,2 milionu méně. Rozdíl mezi vlastním a soukromým provozem dialýz pocítí i v Příbrami, kde bude zisk vyšší o 3,3 milionu, v Benešově činí rozdíl 3,6 milionu korun.

Kraj pronajal soukromé společnosti nemocniční oddělení na dobu pěti let. Výjimkou je pouze benešovská nemocnice, kde byla nájemní smlouva podepsána dokonce na 30 let. „To proto, že nájemce bude investovat významnou částku i do rekonstrukce objektu,“ vysvětlil Kupka.

Nájemce uhradí i nutné rekonstrukce v nemocnicích. Větší změny se chystají především v Kladně a Benešově. Tam bude vystavěno kompletně nové dialyzační středisko.

Ve všech střediscích bude také doplněn stav počítačů a vytvořena kompletně nová počítačová síť s připojením na internet. Zaměstnanci tak budou moci kromě jiného využívat firemní informační zdroje prostřednictvím firemního intranetu, kvůli lepší komunikaci s pacienty budou vrchní lékaři a sestry nově vybaveni mobilními telefony.

V Česku provozuje Fresenius Medical Care celkem 15 dialyzačních středisek. Kromě čtyř středočeských nemocnic i v pražské krčské, vinohradské a motolské nemocnici, v Sokolově, Mariánských Lázních, Chomutově, Lounech, Mostě, Chrudimi a dvě střediska v Pardubicích. Celkem se v nich léčí přibližně 920 pacientů.

Společnost Fresenius Medical Care patří do mezinárodního koncernu Fresenius AG. Specializuje se na přístrojové a materiálové vybavení v oblasti hemodialýzy a transfuzní a infuzní techniky. Střediska dialýzy provozuje i v USA a mnoha evropských zemích. V Česku působí od roku 1992.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?