Středočeský kraj řeší, jak zajistí služby ve svých nemocnicích

15. 5. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj řeší, jak v příštím roce zajistí služby v oblastních nemocnicích. Podle nové zákonné úpravy už lékaři nebudou moci sloužit přesčasy v takové míře jako nyní.


Nabízí se možnost zapojit do služeb praktické lékaře a ambulantní specialisty a posílit systém rendez-vous záchranné služby, který umožňuje výjezdy samotných záchranářů bez lékaře. Novinářům to řekl předseda krajského zdravotnického výboru Stanislav Holobrada (ČSSD).

Upozornil na to, že pokud bude platit nynější úprava zákoníku práce o přesčasové práci a nebude přijata výjimka, budou lékaři moci odpracovat jen 416 místo dosavadních 832 hodin přesčasů. To by ale znamenalo, že v nemocnicích bude chybět polovina doktorů.

Možností je posílit systém rendez-vous záchranné služby, kdy lékař a sanita jezdí zvlášť a je účelněji využívána práce lékaře v terénu. „Je to samozřejmě otázka k diskusi především s řediteli záchranných služeb. Ta nejdražší lékařská práce by se dala ušetřit,“ uvedl Holobrada. Problém se tím ale posune o pár minut dál na centrální příjmy nemocnic, kde bude nedostatek lékařů také. „Buď tam ti lidé budou chybět, nebo se budou muset přijmout další,“ vidí řešení Holobrada. Nemocnice se podle něj budou problémem zabývat v rámci Asociace krajů.

Středočeské nemocnice se podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) potýkají i s meziročním pětiprocentním poklesem plateb od Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Proti loňsku nám letos chybí od VZP zatím 30,5 milionu korun. Spolu se snížením příspěvku od vlády na provoz domovů pro seniory a zvýšením DPH je to další rána pro rozpočet kraje a jeho příspěvkových organizací,“ uvedl hejtman. O věci dnes jednal s ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem. Dohodli se, že VZP nemocnicím vyjde vstříc, pokud přijdou s úsporami, a to zejména v akutní lůžkové péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?