Středočeský kraj rozdělí 43 mil. korun na zvýšení platů sester

24. 8. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj v nejbližších týdnech rozdělí 43 milionů korun na zvýšení platů zdravotních sester, včera o tom rozhodli zastupitelé. Peníze hejtmanství přidělilo ministerstvo zdravotnictví zhruba před dvěma týdny.


Aby peníze mohly být poslány na účet poskytovatelů zdravotní péče co nejdříve, sešli se zastupitelé v mimořádném termínu. Sestry by měly dostat měsíčně o 2000 korun více, 43 milionů korun bude rozdělovat 29 středočeských poskytovatelům lůžkové zdravotní péče. Hejtmanství už má také připravenou podobu smlouvy, která bude s jednotlivými poskytovateli lůžkové péče uzavřena. Peníze na účet poskytovatelů zdravotní lůžkové péče mají přijít obratem po uzavření smluv o individuální dotaci, podle předpokladů v září.

„V tomto okamžiku jsou peníze na účtu Středočeského kraje,“ uvedl radní pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS). Podle něj urychlené získání peněz kraji zkomplikovaly mimo jiné i chyby v metodice ministerstva.

Sestry by mohly dostat mimořádnou odměnu 2000 korun už v srpnové výplatě, to ale záleží na jednotlivých ředitelích nemocnic a lůžkových zařízeních.

Vláda rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu od 1. července o 2000 korun. Zvýšení se týkalo asi 43.000 lidí, tedy asi o 40 procent středního zdravotnického personálu. Průměrný hrubý plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 28.500 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?