Středočeský kraj stojí úhrada poplatků mnohonásobně méně než dřív

30. 1. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj uhradí pacientům za poslední loňské čtvrtletí regulační poplatky za necelých 30.000 korun. To je mnohonásobně méně, než vyplácel v předchozích obdobích. Od letošního ledna byla navíc většina poplatků zrušena, a kraj tak pacientům proplácí už jen 90 Kč za návštěvu pohotovosti, řekl novinářům hejtman Miloš Petera (ČSSD).


Proplácení zdravotnických poplatků bylo spolu se žákovským jízdným předvolebním slibem ČSSD, opoziční ODS to označovala za mrhání penězi.

Loni v lednu hejtmanství změnilo podmínky pro proplácení. Požadovanou částku žadatelům vyplácí pouze za uplynulé čtvrtletí, proplacení staršího poplatku už není možné. Za poslední čtvrtletí loňského roku kraj vyhověl 170 žadatelům, rozhodli o tom nyní zpětně krajští radní. Za celý loňský rok hejtmanství vyplatilo 5056 lidem celkem 7,2 milionu korun. To je výrazně méně než předloni, kdy mezi pacienty rozdělilo 43 milionů Kč.

Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily. Středočeský kraj proplácí poplatky od roku 2009. O rok později ale přešel na někdejší plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen.

Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Od té doby až dosud Středočeský kraj vyplatil celkem 73,85 milionu korun a vyhověl 45.008 žadatelům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?