Středočeský kraj uhradí za pololetí poplatky za 7,1 mil. Kč

29. 7. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj uhradí pacientům za letošní první pololetí regulační poplatky za 7,1 milionu korun. Celkem tak bude uspokojeno 4752 žádostí, řekla novinářům krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM). Kraj proplácí regulační poplatky formou daru jako poslední v republice, opoziční ODS to kritizuje.


Ostatní regiony od této praxe ustoupily.

Letos v lednu hejtmanství změnilo podmínky pro proplácení regulačních poplatků. Požadovanou částku žadatelům zaplatí pouze za uplynulé čtvrtletí, proplacení staršího poplatku už není možné. V posledním čtvrtletí minulého roku se podle Fialové například stalo, že z Kolínska přicházely žádosti i tři roky zpětně. Kraj tehdy vyplatil na poplatcích více než jindy. To už by teď nemělo být možné.

Středočeský kraj proplácí poplatky od roku 2009. O rok později ale přešel na někdejší plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen.

Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Od té doby až dosud Středočeský kraj vyplatil celkem 66,6 milionu korun a vyhověl více než 40.000 žadatelům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?