Středočeský kraj za únor vydá na poplatcích 7,8 milionu Kč

12. 3. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj vydá za únor na regulačních poplatcích, které ve svých pěti oblastních nemocnicích hradí za pacienty, 7,8 milionu korun. Vyplývá to z údajů, které hejtmanství poskytlo ČTK. Částka zhruba odpovídá lednovým platbám, kdy kraj všem pěti krajským nemocnicím a záchranné službě uhradil kolem 7,9 milionu korun...


Nejvíce peněz poputuje do kolínské nemocnice, druhá v pořadí je v tomto ohledu nemocnice v Mladé Boleslavi. Značné částky kraj platí mimo jiné nemocničním lékárnám, kde pacienti rovněž nemusejí platit poplatek za položku na receptu. Nejvíce, přes 570.000 korun, vyúčtovala lékárna v areálu mladoboleslavské nemocnice. Za poplatky ve všech svých pěti lékárnách kraj za únor zaplatí více než 1,8 milionu korun.

Středočeské hejtmanství, které začalo s hrazením poplatků za pacienty jako první v republice, má v letošním rozpočtu na tento účel vyčleněno 80 milionů korun. Podle Ratha to bude stačit. Už brzy totiž začne platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, podle níž poplatky u lékaře přestanou hradit děti a dospívající do 18 let. To by podle hejtmana mělo snížit dar kraje z osmi na zhruba pět milionů měsíčně.

Rath nicméně počítá s tím, že co z plánovaných 80 milionů zbude, nemocnice stejně od kraje dostanou, neboť jsou na tento příjem zvyklé. „My jim to nezaplatíme jako dar za poplatky, ale budeme jim to muset poslat formou dotace, protože nemocnice jsou ztrátové,“ prohlásil již dříve Rath.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?