Středočeský kraj zčásti zaplatí provoz pražské letecké záchranky

27. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj zčásti zaplatí provoz pražské letecké záchranky, ročně se bude jednat o několik milionů korun. Náklady na materiál a zdravotníky dosud platila Praha, vrtulník provozuje policie, provoz platí ministerstvo zdravotnictví.


ČTK o tom informovala mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná. Více než čtyři pětiny zásahů pražské letecké záchranky se odehrávají ve středních Čechách. Náklady na pražskou leteckou záchrannou službu loni činily zhruba 12 milionů korun.

Na konci března podepsala pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se středočeským hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD) smlouva o spolupráci středočeské a pražské záchranky, jejíž součástí je dohoda o sdílení vrtulníku letecké záchranné služby a spoluúčasti na jeho provozování. „Protože Středočeši vzhledem k časovému přínosu leteckou záchranku potřebují častěji než obyvatelé Prahy, dohodli jsme se s vedení hlavního města na změnách fungování a režimu provozu vrtulníku,“ uvedl hejtman Petera.

Nově také bude v kompetenci středočeské záchranky přímou linkou aktivovat vrtulník a pomocí GPS bude mít její operační středisko přehled, kde se vrtulník zrovna nachází. Dříve museli operátoři nejdříve volat pražský dispečink, což způsobovalo až několikaminutovou prodlevu.

Pražské stanoviště letecké záchranky se nachází v Ruzyni v areálu letiště a je jedním z deseti aktivních stanovišť v ČR. Je také nejstarší, v provozu je nepřetržitě od roku 1987. Umístění v areálu umožňuje využívat technického zázemí velkého letiště i pokročilého navigačního vybavení a rozšiřuje možnosti zásahu i na méně příznivé klimatické podmínky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?