Středočeským záchranářům při vedrech stoupá počet výjezdů

20. 6. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeským záchranářům s příchodem vlny veder vzrostl počet výjezdů o 15 až 20 procent. Nejčastěji pomáhají kardiakům, chronickým pacientům, astmatikům nebo seniorům, kterým se razantně zhoršil zdravotní stav. ČTK to řekla mluvčí záchranářů Tereza Janečková. Kvůli teplému počasí zahájilo sezonu mnoho koupališť. Hygienici naopak zakázali koupání kvůli znečištění vody po nedávných záplavách na několika místech na vodní nádrži Slapy.


Podle Janečkové jsou nyní ohroženy i malé děti, které nemají vyvinutý termoregulační systém a musí se hlídat, aby dostatečně pily a nosily pokrývku hlavy. Lidé by podle mluvčí měli vypít alespoň tři litry tekutin denně, oslabení jedinci by se měli vyhnout námaze a vyvarovat se pobytu na slunci zejména kolem poledne. „Když vlna veder udeří, tak vždycky stoupne počet výjezdů, než si lidé na ten stav zvyknou a začnou se podle toho chovat a dodržovat určitá pravidla,“ dodala Janečková.

Hygienici na Slapech zakázali koupání v Měříně, Nové Rabyni, Nové Živohošti, Žďáni nebo Županovicích. Kvůli nedávným povodním je tam mnoho uhynulých ryb, které hnijí a znečišťují vodu. Dál je znečištěna také odpady z obcí, kde ještě nefungují čističky nebo nepořádkem ze spláchnutých polí.

Otevřeno naopak mají umělá koupaliště. Například kladenské Sletiště je otevřeno od začátku června a teprve nyní začal ostrý provoz. Včera dopoledne v areálu bylo kolem 200 lidí. Podle ředitele Sportovních areálu města Kladna se připravuje také otevření druhého koupaliště Bažantnice, které bylo naplánováno až na 26. června. Kvůli vedrům se ale areál patrně zprovozní o týden dříve.

„Koupaliště se možná otevírají o pár dní dřív než bývá zvykem,“ uvedl Lukáš Kubica. Obě koupaliště letos nezdražovala vstupné. Aby byl jejich provoz na nule, tak k tomu je podle Kubicy v letních měsících potřeba 12 až 15 slunečných dní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?