Středočeští hygienici neplánují kontroly kvůli zákazu kouření

6. 6. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská Krajská hygienická stanice zatím neplánuje speciální kontroly na dodržování protikuřáckého zákona. Zákaz kouření budou inspektoři kontrolovat pouze v rámci běžných kontrol provozů a na případné nedostatky upozorňovat.


Nestandardní kontroly budou prováděny jen na základě upozornění, řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. Provozovatelé restaurací a hospod ve Středočeském kraji zatím větší odliv zákazníků nezaznamenali, přisuzují to teplému počasí. V některých provozech se zatím stále kouří. Provozovatelům vadí zmařené investice do odvětrávání či klimatizací, zjistila v anketě.

„U mě v hospodě, jelikož je to levná nalejvárna a herna, tak se normálně po státem určenou dobu devadesáti dní na přechod do nekuřácké hospody stále kouří. Jen tam mám upozornění pro hosty, že můžou být pokutováni,“ řeklprovozovatel hospody a herny v Čelákovicích u Prahy Jakub Studecký.

Podle Studeckého by jemu jako hostovi nevadilo chodit si zapálit ven. „Ale jde spíš o to, že je to u nás v poslední době samý zákaz a nařízení. Majitel hospody by se měl sám rozhodnout, zda se u něj může kouřit či ne. Jsou podniky, co daly statisíce do odvětrávání, klimatizací, které jsou teď k ničemu,“ dodal Studecký. Největší nesmysl ale shledává v tom, že je zakázáno kouřit na zahrádkách s pevnou konstrukcí střechy.

Zmařená investice vadí například provozovatelce mladoboleslavské restaurace Plzeňský Šenk Jarce Havránkové, která v nedávné době investovala do oddělení prostorů na kuřácké a nekuřácké. „Stálo to několik stovek tisíc a nikdo nám je už nevrátí,“ řekla Havránková. Zákaz kouření podle ní popírá prvky demokracie.

Někteří majitelé restaurací a hospod se shodují, že velkou výhodou je v tomto počasí právě předzahrádka, na které mohou hosti kouřit i nadále. Obávají se ale podzimu a zimy, kdy nejsou předzahrádky v provozu. Někteří podnikatelé tvrdí, že už jim stálí hosté řekli, že si v zimě raději dají lahvové pivo doma, kde mohou kouřit.

Liší se i názory návštěvníků restaurací. Se zákazem kouření nesouhlasí i někteří nekuřáci. „Já si myslím, že by měla být každého věc, jestli si zapálí nebo ne. Stejně tak si teď každý mohl vybrat, jestli půjde do kuřácké, nebo nekuřácké restaurace,“ řekl jeden z návštěvníků kolínské restaurace a pivnice Budvarka. Podle něj byl dobrým krokem zákaz kouření v podnicích v době oběda. „Aby ale zákon zakazoval štamgastům zapálit si večer v hospodě u piva, to je celkem nešťastné,“ dodal.

Někteří podnikatelé se bojí, že lidé si budou chodit zakouřit ven před podnik a poté se již nevrátí zpátky a odejdou bez placení. Například mladoboleslavský music bar Café Slunce nechal postavit speciální klec, do které si budou moci chodit kuřáci zakouřit. Majitel restaurace tím zamezí právě možnému utíkání hostů bez zaplacení.

Městští policisté některých středočeských měst zatím nezaznamenali zvýšený počet výjezdů kvůli rušení nočního klidu v návaznosti na zákaz kouření uvnitř restaurací. Podle ředitele mladoboleslavské městské policie Tomáše Kypty není na kontroly dodržování nočního klidu v okolí hospod a barů ani dostatek personálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?