Středočeští záchranáři o čarodějnicích často ošetřovali podnapilé

2. 5. 2019 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští záchranáři o letošní filipojakubské noci často vyjížděli k lidem zraněným v opilosti. Během náročné noční směny zasahovali u 137 případů, přičemž ve 40 procentech sehrál svou roli alkohol. Naopak středočeští hasiči měli letos minimum výjezdů. Od úterních 19:00 do dnešních 07:00 zaznamenali 17 událostí, z toho jen v sedmi případech šlo o požáry. Ve zbytku nahlášených případů šlo o hlídané pálení čarodějnic, vyplynulo z informací krajských hasičů a záchranné služby.

Posádky sanitek se podle mluvčí záchranářů Petry Effenbergerové potýkaly i s agresivními lidmi, kteří je slovně napadali. Mezi nejčastější úrazy patřila poranění hlavy. Na Mladoboleslavsku například zdravotníci ošetřili podnapilého muže, který si při pádu způsobil tržnou ránu v obličeji a odřeniny ruky. V nemocnici skončil i muž, na nějž v restauraci na Kladensku zaútočila skupina lidí a zranila ho v obličeji. V Roztokách spadl opilý muž obličejem na chodník a krvácel z úst a temene hlavy, na pití alkoholu podobně doplatil i muž na Příbramsku.

Na Rakovnicku si nezletilá dívka stěžovala na dušnost, protože se prý nadýchala kouře z ohně a umělého dýmu. Podle Effenbergerové jevila známky opilosti. Záchranáři ji vyšetřili a přepravili do nemocnice. Kladenští záchranáři zase vyjížděli k popálené ženě, která se snažila zachránit děti skákající přes oheň. Utrpěla popáleniny druhého stupně na dlaních.

Záchranáři ošetřovali také mladíka, který vypil naráz lahev tvrdého alkoholu a upadl do bezvědomí, ale naštěstí dýchal a nezvracel. Na hlavě měl zhruba deseticentimetrovou krvácející ránu. V nemocnici skončila i školačka, jež se v opilosti pozvracela, pomočila a byla téměř v bezvědomí.

Hasiči v noci zasahovali hlavně u požáru pergoly v Berouně, oheň napáchal škodu za 100.000 korun. „Jak je podle nahlášených událostí patrné, tak jde za posledních pět let o nejklidnější oslavy čarodějnic. Jistě tomu pomohl déšť, který den před pálením zavlažil celý kraj,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. Prospělo podle ní i to, že hodně lidí pálení dopředu řádně nahlásilo, takže ubylo zbytečných výjezdů. Operační středisko zaznamenalo rekordních 2255 ohlášených pálení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?