Středočeští zastupitelé budou rozhodovat o transformaci nemocnic

18. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akciovými společnostmi by se měly stát Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově a nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi. Vedení kraje je přesvědčeno, že transformace zajistí v hospodaření zdravotnických zařízení větší odpovědnost, průhlednost i transparentnost...


Středočeští zastupitelé budou dnes rozhodovat o přeměně čtyř oblastních nemocnic na obchodní společnosti.

Akciovými společnostmi by se měly stát Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově a nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi.

Náměstek hejtmana Josef Kantůrek (ODS) věří, že návrh schválí. ČSSD sice transformaci zdravotnických zařízení zásadně odmítá, má ale v zastupitelstvu jako opozice menšinu.

Vedení kraje je přesvědčeno, že transformace zajistí v hospodaření zdravotnických zařízení větší odpovědnost, průhlednost i transparentnost.

Zatím přeměnilo na akciovou společnost jedinou oblastní nemocnici, a to v Příbrami.

„Pouze pokračujeme v naplňování zdravotní koncepce kraje. Středočeši nám ve volbách dali důvěru, abychom pokračovali v tomto trendu,“ řekl Kantůrek.

Nové obchodní společnosti mají vzniknout od 1. dubna. Od tohoto data ale fungovat nebudou, poznamenal náměstek. „Je to jen první krok. Dalšími bude zrušení příspěvkových organizací a přechod na akciové společnosti,“ poznamenal.

Kantůrek nedokáže odhadnout, od kdy budou nemocnice jako akciové společnosti fungovat a poskytovat lékařskou péči.

Upozornil, že pro zdravotní pojišťovny je pro uzavření nových smluv přijatelný termín začátkem pololetí či nového roku. Kraj by rád prosadil letošní pololetí.

Náměstek trvá na tom, že nemocnice nebudou privatizovány, protože akciové společnosti budou ve stoprocentním vlastnictví kraje.

Zbytečné jsou podle něj obavy, že se zhorší či omezí poskytovaná péče. Kraj připravuje tři velké generely přestavby a dostavby nemocnic v Kladně, Příbrami a Kolíně, které si vyžádají zhruba tři miliardy korun. Kraj také plánuje pronájem nemocnic v Berouně a Brandýse nad Labem.

Libuše Hanzalová, ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?