Středomoravská nemocniční loni zvýšila tržby a zdvojnásobila zisk

22. 6. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Tržby společnosti Středomoravská nemocniční, která provozuje krajské nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku, loni poprvé překročily dvě miliardy korun. Zatímco v roce 2016 firma utržila 1,95 miliardy korun, tak loni to bylo 2,09 miliardy korun. Středomoravská nemocniční v roce 2017 zároveň zdvojnásobila čistý zisk na rekordní částku 52,6 milionu korun z 25,9 milionu korun v roce 2016.


„V roce 2017 jsme se zaměřili na zkvalitnění péče o pacienty a stabilizaci zdravotnických týmů v našich nemocnicích,“ uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová. Středomoravská nemocniční loni podle Marsové pokračovala v investicích do trojice krajských nemocnic, které má v dlouhodobém pronájmu. Celková hodnota investic v roce 2017 obnášela 58,2 milionu korun, přičemž většinu pokryly peníze z nájemného. Investiční výdaje z vlastních prostředků Středomoravské nemocniční obnášely 2,4 milionu korun.

Například v prostějovské nemocnici byl provozně upraven urgentní příjem pacientů pro operační obory, provoz tam zahájilo pracoviště následné intenzívní péče pro děti a byla zahájena rekonstrukce dětského oddělení. Ve šternberské nemocnici byla provedena rozsáhlá rekonstrukce s výměnou oken a výtahů v nejstarším pavilonu interny. Rekonstruován byl i stravovací provoz a šatny personálu. V Nemocnici Přerov byl zprovozněn nový počítačový tomograf a rekonstruováno bylo hematologicko-transfúzní oddělení.

Skupina Agel, která je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě, má krajské nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově v dlouhodobém pronájmu od roku 2007. Za posledních deset let byla do těchto nemocnic investována více než miliarda korun. Členem skupiny Agel je od předloňského jara také nemocnice v Jeseníku.

Agel v Česku a na Slovensku provozuje síť zdravotnických zařízení. Skupina předloni hospodařila se ziskem 612 milionů korun. V nemocnicích a na poliklinikách skupiny bylo v roce 2016 ambulantně ošetřeno téměř 2,5 milionu lidí a zhruba 170.000 pacientů v nich bylo hospitalizováno. Loňské výsledky zatím nebyly zveřejněny.

Skupina Agel nyní v České republice provozuje 12 nemocnic, síť poliklinik, lékáren a dalších zdravotnických zařízení. Na Slovensku má devět nemocnic, specializovanou nemocnici Agel Clinic v Bratislavě a další zařízení. Celkem Agel zaměstnává přes 13.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?