Studie ověří množství protilátek po očkování proti rakovině čípku

30. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci chtějí ve studii zjistit, jaká je optimální a jaká minimální hladina protilátek. Očekává se přínos pro běžnou lékařskou praxi - při jakékoli pochybnosti, že dané očkování nemusí být pro již očkovanou ženu dostatečné, si to může lékař v ověřit...


Ženy a dívky očkované proti rakovině děložního čípku se mohou účastnit studie, která zjistí, zda a jaké vlivy způsobují menší tvorbu protilátek, a tedy i nižší ochranu. Dozvědí se, jaká je úroveň jejich ochrany.

Proti nákaze lidskými papilomaviry, které vyvolávají tento typ rakoviny, se nechaly v Česku od roku 2006 očkovat už desetitisíce žen. Každý rok onemocní 1000 Češek, 400 zemře.

„Rádi bychom oslovili velký počet dívek a žen v minulosti očkovaných jednou ze dvou dostupných vakcín, aby projekt podpořily a poskytly základní informace o svém očkování a nechaly si odebrat do pěti mililitrů krve u svého ošetřujícího lékaře k vyhodnocení možnosti stanovit protilátek,“ uvedl spoluřešitel projektu Marek Petráš na webu www.vakciny.net.

Očkuje se ve třech dávkách, do projektu ale mohou vstoupit i ženy a dívky, které dosud neabsolvovaly kompletní vakcinaci. Vzorky jsou anonymní, označeny pouze iniciálami testované a údaji o měsíci a roku jejího narození, názvem vakcíny a daty podání první, druhé a třetí dávky.

„Účastnice dostanou na závěr studie informaci o stavu svých protilátek. Sdělí jim ji ošetřující lékař, případně lékař, který jim odebral vzorek krve k testování,“ upřesnil Petráš.

Vědci chtějí ve studii zjistit, jaká je optimální a jaká minimální hladina protilátek. Očekává se přínos pro běžnou lékařskou praxi - při jakékoli pochybnosti, že dané očkování nemusí být pro již očkovanou ženu dostatečné, si to může lékař v individuálním testu ověřit.

Kdo se chce do projektu zapojit, může zaslat kontaktní mail na adresu zveřejněnou na webu. V mailu stačí uvést jméno a adresu ošetřujícího lékaře, což může být pediatr, gynekolog či praktický lékař pro dospělé. Organizátoři studie ho zkontaktují a dohodnou další postup.

Očkování proti rakovině děložního čípku vyjde celkově na zhruba 10.000 korun. Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka mají ženy o toto očkování velký zájem, zejména ty vzdělanější, které více dbají na své zdraví a věnují se prevenci. Odborníci by sice uvítali, kdyby stát nebo zdravotní pojišťovny ženám očkování zaplatily, v současné ekonomické krizi to ale prosazovat nebudou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?