Studie: Třicet procent mužů v ČR pije alkohol rizikově a škodlivě

14. 1. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Třicet procent mužů v ČR pije alkohol rizikově a škodlivě, ukázala dosud nepublikovaná studie. Další čtyři procenta mužů podle ní mají s alkoholem vážný problém vyžadující odbornou pomoc.


O závěrech šetření informovali ČTK odborníci na léčbu závislostí Ladislav Csémy a Karel Nešpor. Podle nich jsou nová data týkající se problémů s alkoholem v české populaci varovná.

Pití alkoholu představuje riziko u devíti procent žen. Vážný problém s touto „legální drogou“ mají 0,3 procenta žen.

„Uvedená čísla souvisejí s nízkým zdaněním alkoholu, takže pivo je často levnější než běžné nealkoholické nápoje,“ upozorňují odborníci. Zhruba polovina stoprocentního alkoholu se podle nich v ČR vypije ve formě piva.

Vysoký podíl problémově pijících osob podle nich zhoršuje konkurenceschopnost zdejší pracovní síly. Navíc představuje vážné riziko v pracovních prostředích i v dopravě. Předpisy týkající se omezení alkoholu nejen při řízení by se měly přísně prosazovat, míní.

„Argumentace fyziologickými hladinami alkoholu neobstojí, protože ty činí nalačno 0,03 promile a po jídle 0,05 promile. Moderní vyšetřovací metody umožňují velmi přesné stanovení hladin alkoholu v krvi,“ uvádějí.

I nízké dávky alkoholu s sebou nesou rizika při řízení motorového vozidla. Zhoršení schopnosti řídit je dáno třeba i větším sklonem k riskování. I malé dávky alkoholu vzájemně reagují s léky nebo drogami.

Třeba marihuana mívá nečekaně velký a dramatický průběh. Jde-li o „zbytkový alkohol“, vliv alkoholu a kocoviny se sčítají, vyjmenovává zpráva některá z rizik.

Dehydratace, k níž při dlouhých cestách autem někdo dochází, zvyšuje účinek i malých dávek alkoholu. U závislých vyvolávají i malá množství alkoholu bažení, takzvaný craving a nekontrolované pití, uvádí dále zpráva.

Snížení povolených hladin alkoholu nebo naprostý zákaz alkoholu před jízdou vedlo v řadě zemí k poklesu počtu dopravních nehod, zejména smrtelných, dodávají autoři zprávy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?