SÚKL chce větší aktivitu pacientů, chystá pacientské účty

29. 5. 2009 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští pacienti by měli mít podle vzoru Švédska lepší možnost informovat se o účincích a rizicích užívaných léků. Umožnit by to měly pacientské účty, které chce brzy zavádět Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Novinářům to dnes řekl ředitel SÚKL Martin Beneš, který tak chce zvýšit aktivitu pacientů. Zapojit chce více do spolupráce také lékaře předepisováním elektronických receptů...


„První pacientské účty by měly vzniknout v nejbližší době,“ řekl Beneš. Vzorem je pro něj Švédsko, které podle Beneše pacientům umožnilo velmi snadný přístup k informacím. Proto v této zemi na lékový záznam chodí polovina populace, více než pět milionů unikátních návštěvníků měsíčně, upozornil.

Beneš dnes novinářům rovněž představil výroční zprávu SÚKL za loňský rok. Vyplývá z ní, že stanovením maximálních cen léků s určenou úhradou ze zdravotního pojištění předpokládá SÚKL roční úspory zdravotního pojištění a výdajů pacientů ve výši 2,8 miliard korun. Revize cen se týká téměř 4000 léčivých přípravků. Přehodnocení maximálních cen výrobců provedl SÚKL loni.

Současně úřad zahájil revizi výše a podmínek úhrad léčiv pojišťovnami. Beneš v dubnu připustil, že SÚKL loni nestihl prověřit úhrady léků hrazených ze zdravotního pojištění, jak mu ukládá zákon. Podle něj nebylo možné kontrolu stihnout. Tato revize v zatím provedených skupinách léčiv by měla podle SÚKL zdravotním pojišťovnám ušetřit v roce 2009 asi půl miliardy korun. Do konce roku by měla být zahájena ve všech 111 skupinách léčiv, zatím začala u třech.

Počet lékáren, které se připojily k centrálnímu úložišti dat a receptů, podle Beneše stouplo téměř na polovinu. Připojeno je 1243 lékáren z 2606, nepřipojené lékárny nemohou prodávat na průkaz léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem.

Do lékáren a dalších zdravotnických zařízení se loni distribuovalo 317,7 milionu balení léčivých přípravků (zhruba o 7,4 procenta méně než v roce 2007). Průměrná cena za balení stoupla ze 196 korun v roce 2007 na zhruba 230 korun v roce 2008. Ve druhé polovině loňského roku SÚKL také snížil nejvyšší možnou cenu u deseti léčivých přípravků pro vzácná onemocnění, čímž podle Beneše zvýšil jejich dostupnost.

Koncem roku 2008 evidoval SÚKL 2589 lékáren a odloučených oddělení výdeje léčiv a zdravotnických prostředků (OOVL). Počet lékáren tak podle úřadu poprvé od roku 1990 klesl, a to o 28 lékáren a jedno OOVL ve srovnání s rokem 2007. „Zřejmě to vypovídá o tom, že ČR dosáhla maxima v potřebě lékárenské péče,“ řekl Beneš. Na jednu lékárnu připadalo průměrně 4043 obyvatel.

Loni provedl SÚKL asi 980 inspekcí lékáren. Činnost jedné pozastavil, 22 podal návrh na uložení pokuty. Deset lékáren dostalo sankci s pravomocným rozhodnutím v celkové výši 675.250 korun. Z 201 inspekcí distributorů léčiv jednomu pozastavil činnost a u pěti navrhl pokutu.

SÚKL také v loňském roce přijal 1477 hlášení o podezření na nežádoucí účinky. Téměř polovina se týkala nežádoucích účinků po očkování, nejvíc komplikací zaznamenal po podání určité vakcíny proti tuberkulóze. Podle Beneše v ČR „přetrvává trend podceňování rizikových vlastností přípravků“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?