SÚKL oddělil zacházení s elektronickými a papírovými recepty

4. 11. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oddělil zacházení s elektronickými a papírovými recepty, takže centrální úložiště slouží nyní výhradně pro elektronické recepty, jak to stanoví zákon o léčivech. Údaje o lécích vydaných na papírový recept jsou v oddělené databázi.


ČTK to řekla mluvčí SÚKL Veronika Petláková. Ujistila, že ústav změnil zacházení s citlivými daty pacientů v centrálním úložišti podle doporučení ochránců soukromí.

„Anonymizované údaje z papírových receptů, tedy bez rodného čísla pacientů, již nejsou ukládány společně s citlivými daty z elektronických receptů,“ ujistila. Zákon totiž nepočítá s ukládáním citlivých dat z papírových receptů, a pokud to SÚKL dělal, postupoval podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) protizákonně. Ústav proto data zničil.

O ukládání citlivých dat se psalo především v souvislosti s kontrolou vydaných léků na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem. Kontrola měla znemožnit velkonákupy a zneužití léků na výrobu pervitinu. Před jejím zavedením šlo na výrobu drog zhruba 70 procent prodaných balení.

Úložiště má podle zákona shromažďovat údaje z elektronických receptů o všech vydaných lécích, nejen o těchto rizikových. Zatím není v úložišti ani jeden elektronický recept, protože je lékaři nepíšou.

Až se tak začne dít, budou moci lékaři v úložišti kontrolovat všechny vydané léky. Bude to chránit pacienta, aby nedostal od různých lékařů léky, které by navzájem měly nepříznivé vedlejší účinky, takže by mohly poškodit jeho zdraví.

SÚKL také plánoval, že postupně zařadí do databáze informace o volně prodejných lécích, které si pacienti obstarají bez receptu. I to by mělo ochránit nemocné před užíváním nevhodných lékových kombinací.

Prostřednictvím veřejné zakázky chce nyní hledat SÚKL firmu, která by mu za 22 milionů korun připravila řešení, jímž by vyhověl nárokům ochránců soukromí. Předmětem zakázky je analýza opatření ÚOOÚ, návrh řešení, dodávka hardware a software a zajištění servisních a dohledových služeb.

„Další vynaložená investice je bohužel jedním z negativních dopadů rozhodnutí ÚOOÚ,“ komentovala tento výdaj Petláková. Uvedla, že doposud investoval SÚKL do centrálního úložiště 79,8 milionu korun z plánovaných 83,3 milionu a na provoz dal 3,3 milionu, přičemž na letošní rok plánoval na provoz 9,1 milionu korun.

„Celkem bylo zatím vydáno 82,8 milionu korun. Vynaložené prostředky nepocházejí z peněz daňových poplatníků,“ zdůraznila Petláková. Ohradila se proti informacím médií, že celkové náklady na centrální úložiště činí 450 milionů korun v investičních a 90 milionů korun v provozních výdajích.

Při prvotních informacích o budování centrálního úložiště ale tato čísla podle zjištění ČTK padla jako náklady, které budou vydány v průběhu let na ustavení všech služeb, jež by mohlo úložiště poskytovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?