SÚKL poslal poslancům „recept na zdravý rozum“

11. 3. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: skinnychef.com
Apely na poslance, kteří by se v nejbližších dnech měli dostat k projednání novely zákona o léčivech, pokračují. Ředitel SÚKL Martin Beneš každému zaslal „recept na zdravý rozum“, ve kterém vyzývá, aby novelu podpořili. Pravý opak po poslancích nově žádá i Svaz pacientů a Asociace českých a moravských nemocnic.


Novela zákona byla původně zařazena již na včerejší program, poslanci se k ní ale nedostali. V průběhu dne se v poslanecké sněmovně hromadily výzvy k přijetí či odmítnutí novely.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš poslal všem poslancům dopis v podobě receptu, nazval ho „Recept na zajištění ochrany osobních údajů občanů ČR a efektivní zamezení zneužívání některých léků“.

V něm poslancům vysvětluje, proč je podle něj důležité zvednout pro novelu ruku.

„Včasným přijetím novely Zákona o léčivech lze účinně předejít rizikovým dopadům zneužívání volně prodejných léků a zajistit i vyšší bezpečnost pacientů při výskytu nežádoucích účinků. Navíc se omezí rizika spojená s výskytem padělků léků v legálním dodavatelském řetězci,“ argumentoval Beneš s tím, že republika se stala cílovou zemí pro padělatele léčiv. „Nejde o žádného dalšího velkého bratra, ale o zdraví a zdravý rozum nás všech,“ uzavřel Beneš.

Ozval se i Svaz pacientů a AČMN

V reakci na takto zaslaný dopis se znovu na poslance obrátil i Svaz pacientů. Ve své výzvě apeloval na poslance, aby nevěřili Martinu Benešovi a novelu rázně odmítli.

„Ředitel SÚKLu Beneš se před hlasováním pokouší Vás oklamat nepravdivými prohlášeními, která mají přisoudit novele zákona o léčivech jiný smysl, než legalizování pokusu o dosud nezákonné tvoření souborů zneužitelných citlivých dat, a také vyhnutí se odpovědnosti za marně vynaložené stovky milionů korun,“ psal prezident svazu Luboš Olejár.

Ve stejném duchu se na poslance obrátila i Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). „Návrh zákona, předložený poslanecké sněmovně je bezprecedentním prolomením ochrany nejcitlivějších osobních údajů o zdravotním stavu všech obyvatel, které může vést k jejich zneužívání v obrovském rozsahu. AČMN upozorňuje, že návrh je v rozporu s Mezinárodní úmluvou o ochraně lidských práv a biomedicíně ratifikované Parlamentem ČR a nadřazené zákonům ČR,“ argumentuje výkonný ředitel AČMN Stanislav Fiala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?