SÚKL: Spotřeba léčiv stoupla v prvním čtvrtletí o více než 11 procent

16. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O více než 11 procent stoupla meziročně za první tři měsíce letošního roku v tuzemsku spotřeba léků. Podle zprávy Státního ústavu pro kontrolu léčiv počet distribuovaných balení stoupl o téměř deset milionů...


PRAHA- na 95,2 milionu. Ve finančním vyjádření se výdaje na léčiva zvýšily o více než třináct procent na 13,2 miliardy korun.

Ve srovnání s posledními třemi měsíci minulého roku výdaje stouply o pět procent, počet distribuovaných balení vzrostl ještě více. Ve druhém a třetím čtvrtletí roku však objemy obvykle klesnou o pět až deset procent.

Ve finančním vyjádření se však zahraniční léčivé přípravky na objemu prostředků vynaložených na léčiva podílejí více než třemi čtvrtinami, tedy asi deset miliardami korun. Osmnáct procent připadá na české dodávky léčiv a zbylých pět procent na slovenské.

Za celý rok 2002 bylo prodáno 338,3 milionu balení za 48 miliard korun. Nejprodávanějšími léky byly loni léčivé přípravky s látkou paracetamol (obsahují jej např. Paralen, Ataralgin, Panadol, Efferalgan) či ibuprofen (obsažen např. v Nurofenu, Solpaflexu, Ibalginu, Brufenu). Nejvíce peněz se v ČR vynaloží na antibiotika a přípravky skupiny „pohlavní hormony a modulátory pohlavního systému“.


Celkový objem dodávek léčivých přípravků i jejich finanční hodnota byly nejvyšší za poslední tři roky. Téměř 40 procent přípravků pochází z České republiky, 13 procent ze Slovenska a zbytek z ostatního zahraničí.

Léky v hotovosti tvoří pětinu celkových tržeb

Finanční objem distribuovaných léčiv představuje součet výdajů zdravotních pojišťoven na recepty a léčebné přípravky v nemocnicích, doplatky pacientů a volný prodej za hotové. Podle zprávy SÚKL se výdaje lidí za nákup za hotové a za doplatky podílejí na celkových tržbách jednou pětinou.

Údaje ústav získává sledováním dodávek léčivých přípravků od distributorů do lékáren, dalších zdravotnických zařízení a prodejcům vyhrazených léčiv. Konečné ceny vypočítává připočtením daně z přidané hodnoty a maximální možné výše přirážky distributorů a lékáren k cenám výrobců či dovozců.

Jsou tedy maximální možnou hranicí finančního vyjádření obchodu s léčivy, reálné výdaje jsou podle ústavu nižší o dvě až pět procent. Spotřeba léčiv v České republice v prvním čtvrtletí (horní meze).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?