SÚKL uspoří 2,4 miliardy, podle ČLK to mělo být více

14. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Revize úhrad léků platná od 1. dubna přinese podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) úsporu až 2,4 miliardy korun. Podle České lékařské komory (ČLK) ale mohly být úspory mnohem vyšší a přijít měly už dávno.


Revize úhrad má zajistit efektivnější nakládání prostředků veřejného zdravotního pojištění tak, aby léky, jež mají levnější ekvivalent, nebyly neodůvodněně hrazené vyšší úhradou.

Sjednocena má být i platba pojišťoven za jednotlivé léky, dosud se totiž může stát, že za obdobné léky dávají jednomu výrobci více než druhému.

Úspory, které revize přinese umožní podle ředitele ústavu Martina Beneše zvýšit dostupnost moderní, dražší léčby většímu okruhu pacientů.

ČLK: SÚKL nedodržel zákon

Do začátku dubna stihl lékový ústav pravomocně rozhodnout 1270 položek z celkových 9000. To má přinést roční úsporu pojišťoven 2,4 miliardy korun.

Jenže kritici, v čele s ČLK, poukazují na zákon o veřejném zdravotním pojištění, ten mimo jiné ukládá Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv provádět u všech léků každoročně revizi úhrad.

Poslední předchozí změny úhrad byly projednávány na přelomu let 2006/2007.

V souvislosti s touto zprávou SÚKL je nutno zdůraznit, že dle zákona měla první revize úhrad všech léků proběhnout již do konce roku 2008.

Revize všech léků by ušetřila 10 mliard

Česká lékařská komora je přesvědčena, že SÚKL svými kroky připravil stát o miliardy korun.

„Revize všech léků by ročně ušetřila nejméně 10 miliard. A těchto 10 miliard v roce 2009 zaplatilo české zdravotnictví navíc pouze proto, že SÚKL nesplnil povinnost uloženou zákonem, přičemž toto neplnění zákonné povinnosti je z obtížně vysvětlitelných důvodů Ministerstvem zdravotnictví tolerováno,“ komentoval situaci prezident ČLK Milan Kubek.

Úhradová skluzavka

Úhrada některých léků klesá skutečně dramatiky, například úhrada léků na vysoký tlak klesla o 52,4 procenta, pojišťovny uspoří 52 milionů korun. Úhrada léků na Alzheimerovu chorobu klesla o 32,6 procenta, pojišťovnám tak zůstane 72 milionů.

„Změna je skutečně tak dramatická, že můžeme mluvit o úhradové skluzavce,“ uvedl ředitel. Cenu svého léku po revizi a orientační doplatek najdou pacienti na webu SÚKL.

Jako úplnou novinku vyzdvihl to, že SÚKL uvádí s cenou a úhradou správné dávkování, tedy v jakých dávkách je lék hrazen. Je to vodítko pro lékaře. Z uspořených peněz zaplatí pojišťovny léčení více pacientů.

Například zlevnění léku na Alzheimerovu chorobu umožní, aby se při stejném vydání místo dosavadních 7000 léčilo 10.000 pacientů.

Podobně zlevnění léku na rakovinu prsu umožní, aby se jím místo 14.000 žen léčilo 20.000.

Další úspory přinesou revize, které vstoupí v platnost v následujících měsících. Vše by mělo být hotovo ještě letos.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?