SÚKL vypsal tendr na pěstitele léčebného konopí v ČR

30. 5. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vypsal tendr na tuzemského pěstitele léčebného konopí. ČTK to řekla mluvčí Lucie Šustková. Nabídky mohou firmy posílat do 11. července. Hodnota zakázky je 4,2 milionu korun bez DPH.


Vítěz by mohl vypěstovat 40 kilogramů sušených částí marihuany, v přepočtu na povolené množství pro pacienta 30 gramů za měsíc by to stačilo pro 111 nemocných. Zatím se legálně konopím v ČR nikdo neléčil. Konopí z Nizozemska už do ČR dorazilo. Má být ale jen na elektronický recept, žádný dosud nebyl předepsán.

K počtu léčených „českým“ konopím uvedla Šustková, že pokud by části pacientů stačila nižší dávka, bylo by 40 kilogramů i pro více nemocných. Počet kilogramů je v tendru pevně daný, naproti tomu finanční hodnota může být i nižší, záleží na vítězné ceně.

Řízení je dvoukolové, v prvním kole uspějí firmy, které splní kvalifikační předpoklady a technické podmínky, včetně pravidel správné pěstitelské praxe. Ve druhém kole rozhodne cena, upřesnila Šustková. Upozornila, že pokud by české firmy žádaly víc, než za kolik se dá dovézt konopí z ciziny, tendr by byl zrušen a konopí by se do Česka dováželo.

Lékový ústav nabídne vítězi smlouvu o smlouvě budoucí a upozorní ho, že má podat žádost o udělení licence na pěstování léčebného konopí. Vítěz také musí mít povolení k zacházení s návykovými látkami ve vztahu ke konopí. Až vítěz splní všechny tyto podmínky, bude s ním uzavřena smlouva.

Podle Šustkové se na tendr dotazovala už řada firem. Povolení od ministerstva zdravotnictví k nakládání s konopím mají Elkoplast Slušovice, Phoenix, Czech Medical Herbs, Zenagel, Pharmos a Alliance Healthcare. Do tendru se mohou přihlásit i firmy, které o povolení nemají, ale doplní si je, než by začaly léčebné konopí pěstovat.

Podle iDnes.cz má zájem pěstovat konopí i královéhradecká farmaceutická fakulta. „Léčivými rostlinami a jejich produkcí se dlouhodobě zabýváme, máme vhodné prostory i kvalifikované pracovníky a bereme to jako svým způsobem povinnost nabídnout státu, že první, a dalo by se říci zkušební produkci zajistíme právě my,“ řekl webu její děkan Tomáš Šimůnek.

Ve vůbec prvním tendru na pěstování léčebného konopí se hledá zatím jeden pěstitel, vítěz by získal licenci s platností na 19 měsíců, v tom je započítaná i doba potřebná pro dosažení první sklizně. Dodávku rostlin podle veřejné zakázky musí zahájit vítězná firma nejdřív za čtyři a nejpozději za sedm měsíců od udělení licence.

Podle ředitele lékového ústavu Zdeňka Blahuty by smlouva s vítězem mohla být podepsána ještě letos. Výběrové řízení by se mohlo uskutečnit během léta a v posledních měsících roku by mohl vítěz zahájit pěstování.

Výdej léčebného konopí je v ČR vázán na elektronický recept, aby bylo možno centrálně sledovat, zda daný pacient nepřekročil povolenou měsíční dávku. SÚKL nyní řeší problémy s úložištěm receptů, také mezi lékaři a lékárníky jsou rozdílné názory na to, zda má tato léčba smysl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?