Sušice svou nemocnici nepronajme, rozhodli zastupitelé

22. 2. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Sušice na Klatovsku rozhodli o tom, že svou městskou nemocnici nikomu nepronajmou. Dál ji bude řídit obecně prospěšná společnost, kterou město před několika lety založilo.


ČTK to řekl starosta Petr Mottl (ODS). Zájem o pronájem jediné městské nemocnice v kraji projevila loni skupina Agel.

Zastupitelé zatím nerozhodovali o konkrétní nabídce na pronájem nemocnice, ale obecně o tom, zda má město vůbec změnit nájemce z obecně prospěšné společnosti na někoho jiného. „Prozatím většina zastupitelů a přítomných lékařů a personálu se shodla na tom, že ekonomická a jiná situace nemocnice je příznivá a v tuto chvíli problémy neexistují. Pokud existují, tak je dokážeme vyřešit sami bez cizí pomoci,“ shrnul starosta.

Nemocnice loni skončila ve ztrátě 176.000 korun. „Dá se říci, že je to vlastně vyrovnané hospodaření. Co by za to daly například krajské nemocnice, kdyby hospodařily jako sušická,“ poznamenal starosta.

Kdyby zastupitelé možnost dalšího pronájmu nemocnice těsně nezamítli, začaly by se připravovat podmínky, garance a všechny náležitosti pro vypsání standardního výběrového řízení. Teprve z něho by mohl případně vzejít možný nájemce.

Nemocnice patří městu, obecně prospěšná společnost ji má v pronájmu. Sušice podle dohody a podle požadavků zdravotníků do svého majetku investuje, uvedl starosta. Naposledy to bylo například skoro pět milionů korun na digitalizaci, jindy město dává peníze na rekonstrukce nebo na pořízení přístrojů. Součástí městského rozpočtu je fond nemocnice, kam radnice dává peníze na potřebné investice, ale i jako rezervu pro případ náhlé nouze. Ve fondu je kolem deseti milionů korun, dodal Mottl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?