Svatoanenská nemocnice Brno zavede lůžka následné intenzivní péče

11. 1. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zavede nově lůžka následné intenzivní péče, budou čtyři. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Dosud taková lůžka v nemocnici chyběla. Podle Veselé budou sloužit například stabilizovaným pacientům na umělé plicní ventilaci, kteří doteď byli na lůžkách akutní resuscitační a intenzivní péče.


Tím snižovali kapacitu pro akutní případy. Kromě toho zařízení převedlo 21 lůžek na následnou rehabilitační péči, kterých je v nemocnici málo. Slouží pacientům po úrazech, operacích nebo mozkových příhodách.

Nemocnice dosud lůžka následné intenzivní péče nenabízela. „Uspěli jsme však ve výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví na nasmlouvání této péče od 1. ledna. Nyní jednáme s pojišťovnami,“ uvedla Veselá. Bez úspěšného výběrového řízení by nemocnice v případě zřízení lůžek a hospitalizace nedostala od pojišťoven žádné peníze.

Péče směřuje na pacienty v těžkém stavu. „Jsou to pacienti přijatí do akutní péče pro dysfunkce vitálních orgánů, u kterých po stabilizaci stavu přetrvává nadále nutnost orgánové podpory. Jsou to například lidé na dlouhodobé umělé plicní ventilaci,“ uvedla Veselá. Tito pacienti tak uvolní lůžka pro akutní případy a budou mít speciální péči. „Profit ze specializovaných lůžek by mohli mít i pacienti z oblasti potransplantační péče, onkochirurgie a kardiochirurgie. Pro nemocné z těchto programů se opět hledá obtížně lůžko s charakterem následné intenzivní péče,“ dodala Veselá.

Kromě toho se o 21 rozšíří počet lůžek pro následnou rehabilitační péči. „V současnosti máme 115 lůžek a v regionu je jich velký nedostatek. Cílovou skupinou jsou pacienti po těžkých úrazech, operacích nebo mozkových příhodách, kteří potřebují rehabilitovat, rozhýbat se nebo procvičovat mluvení,“ řekla Veselá. Zatímco o čtyři lůžka následné intenzivní péče se kapacita navýší, 21 lůžek pro následnou rehabilitační péči nemocnice získala restrukturalizací lůžkového fondu a převedením z jiných oblastí. Celkově má nemocnice přes 900 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?