Svatoanenská nemocnice láká firmy na výzkum

21. 5. 2009 10:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrum mezinárodního klinického výzkumu ICRC sice ještě nestojí, již nyní se ale Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně snaží oslovovat vhodné partnery z průmyslové sféry. Ti by měli pomoci s financováním výzkumu, zejména by měli ale umožnit lepší a rychlejší zavádění výsledků do praxe...


Nemocnice za účelem sehnat další partnery zorganizovala konferenci, které se zúčastnilo zhruba 100 firem. Jejím cílem bylo představit zástupcům společností působících v lékařském, farmaceutickém a biotechnologickém výzkumu možnosti spolupráce s ICRC v oblasti vývoje lékařských technologií, diagnostických i léčebných metod a nových léků. Usnadnit situaci a snížit podnikatelské riziko by mělo pomoci i Jihomoravské inovační centrum.(JIC) „Už při startu výzkumného záměru je potřeba myslet na jeho ekonomicky zajímavé výstupy, ale i patentovou ochranu,“ potvrdil pro Lidové noviny i iniciátor projektu ICRC Tomáš Kára. Čeští vědci mají dobré výsledky, ale zavádění do praxe je podle něj pro ně stále problém.

To potvrdil i náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. „Zavádění nových poznatků do praxe je problém. Českým nemocnicím zbytečně unikají peníze za neuskutečněné prodeje výsledků výzkumu jejich lékařů,“ uvedl Šnajdr. Dodal, že ve financování medicínského výzkumu v ČR najít dva extrémy. Někdy se málo posuzuje kvalita výzkumných záměrů a z veřejných rozpočtů se pak platí de facto mzdy nemocničních zaměstnanců. Nebo vědci vyvinou špičkové technologie, které pak však od nich levně převezmou velcí hráči farmaceutického průmyslu.

Proto je třeba myslet na patentovou ochranu již nyní, ministerstvo je přesvědčeno, že výzkumníci by měli kolem sebe mít tým právníků a dalších spolupracovníků, kteří zajistí, aby výsledky jejich bádání nemohl nikdo převzít. „To je právě velký rozdíl mezi Spojenými státy a námi, ochrana intelektuálního vlastnictví u nás, pokud vůbec je, tak většinou tehdy, když je pozdě, když se zjistí, že se publikovaly výsledky, které se mohly patentovat,“ doplnil Kára.

Podle šéfa nemocnice Petra Košky už dnes nemocnice stejně jako řada dalších v Česku s farmaceutickými firmami spolupracuje. Testuje pro ně léky a aktuálně například také vyvíjí nový typ nástroje, který by lékařům umožnil dostat se cévami k ložisku epilepsie a dalších nemocí v mozku. Podle Košky výzkumných možností v nemocnici ještě přibude právě s otevřením ICRC, které má být hotové v roce 2011 a do jehož stavby a vybavení stát investuje 2,9 miliardy korun. Na výzkumu se tam budou podílet odborníci prestižní americké kliniky Mayo.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?