Svatoanenská nemocnice obnovila přístroje za téměř 60 milionů

10. 9. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně za téměř 60 milionů korun pořídila skoro dvě stovky přístrojů a vybavení pro léčbu mozkové příhody. Některé z nich v nemocnici dosud nebyly a jiné nahradily zastaralá zařízení.


Novinářům to sdělil vedoucí komplexního cerebrovaskulárního centra svatoanenské nemocnice Robert Mikulík. Nová zařízení podle něj významně přispějí ke zkvalitnění zdravotní péče.

Cévní mozková onemocnění patří v České republice mezi jednu z nejčastějších příčin úmrtí. Nemocnice každoročně řeší 500 až 800 pacientů s mozkovým onemocněním. Z nich zhruba pětina zemře a asi třetina zůstává invalidní a závislá na ostatních.

Mezi pořízeným vybavením jsou ultrazvuky, lůžka i zcela nové přístroje. „Získali jsme přístroj pro měření krevní srážlivosti u pacienta přímo na lůžku, což jsme dosud neměli. Dále máme nový mikroskop pro zobrazení cév v průběhu operace nebo speciální ultrazvuk, kterým je při operaci možné monitorovat průtok krve mozkovými cévami,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky Radim Jančálek.

Nová zařízení přispějí ke zdokonalování léčby. „Nevyléčíme ale každého, protože záleží na čase, kdy k nám pacient přijde nebo si zavolá záchrannou službu. Rozhoduje každá minuta, protože každou minutu umírá na dva miliony buněk. V konečném důsledku to může mít vliv na to, zda člověk bude chodit nebo ochrne,“ vysvětlil Mikulík.

Právě proto by podle něj lidé neměli váhat, pokud na sobě poznají příznaky mozkové příhody. „Mezi hlavní příznaky patří ochrnutí poloviny těla nebo různých částí, ztráta řeči nebo špatný zrak,“ uvedl Mikulík.

Podle statistik bylo v roce 2010 v zemi hospitalizováno s cévním mozkovým onemocnění skoro 42.000 pacientů, přičemž na 12.000 z nich zemřelo. „Ačkoliv počet úmrtí po mozkové příhodě od devadesátých let v České republice klesá, úmrtnost je stále vyšší než ve většině západních rozvinutých zemí. Například v porovnání s Británii je dvojnásobná a s jinými státy až trojnásobná,“ informovala asistentka ředitele svatoanenské nemocnice Petra Veselá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?