Svatoanenská nemocnice v Brně chystá výzkum léčby cévních chorob

13. 1. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně připravuje výzkum, který má zlepšit léčbu cévních nemocí. Umožní to nový přístroj, který nemocnice za pět milionů korun koupila.


Výzkum bude součástí budoucí spolupráce s Mezinárodním centrem klinického výzkumu (ICRC), které se letos v areálu nemocnice má začít stavět.

Přístroj ale zlepší i běžnou léčbu, protože se bude používat i při rutinním vyšetřování, řekl ČTK primář první interní kardioangiologické kliniky Ladislav Groch.

Nový aparát umožňuje lékařům nahlédnout dovnitř postižené cévy mnohem přesněji než dřív. Kardiologové tak mohou například sledovat, zda se stent, tedy kovová výstelka, kterou dovnitř cévy pacientovi voperovali, zaceluje cévní tkání, nebo ne. Pro léčbu to má zásadní význam.

Pokud stent, který má zabránit zúžení cévy, zůstane holý, roste riziko, že se v místě utvoří krevní sraženina. „Takový pacient musí být po delší dobu, ne-li celoživotně na intenzivní protisrážlivé léčbě,“ řekl Groch.

Při chystaném výzkumu budou lékaři experimentovat se stenty nové generace. Nejsou z kovu, ale materiálu, který se po čase v těle vstřebá. Díky přístroji budou moci sledovat, jak rychle se tyto stenty v srdečních tepnách odbourávají.

Podle Grocha mají nové stenty oproti těm kovovým několik výhod. V těle pacienta jednak při jejich použití nezůstává cizorodé těleso. Také umožňují další operace.

„Kovový stent v cévě zůstane do smrti a stává se, že pacient za tři, čtyři nebo deset let potřebuje další chirurgický zákrok. A chirurg přes kov nemůže našít například bypass,“ popsal Groch. Bypassem, tedy jakousi objížďkou, lékaři překonají neprůchodné místo v srdeční tepně. Zlepší tak výživu srdečního svalu.

Výzkumy, u nichž se nový přístroj využije, jsou nyní ve fázi schvalování. Nemocnice čeká, zda na ně dostane přidělené granty. Až se tak stane, začnou na nich odborníci pracovat.

Propojení výzkumu a léčby je v medicíně nezbytné. Právě díky napojení na nemocnici mohou výzkumníci nové metody pacientům nabídnout, a tak postupy testovat. Nemocní zase získají přístup k nejmodernější léčbě.

Na podobném principu má fungovat budoucí ICRC, kde se na výzkumu budou podílet brněnští odborníci s experty prestižní americké kliniky Mayo. Centrum za bezmála tři miliardy korun se má začít stavět v příštích měsících, jen letos chce nemocnice prostavět 670 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?