Svatopluk Němeček v Ranním interview Radiožurnálu

16. 4. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybavení jedné kanceláře za půl milionu korun, místo 40 úředníků v jedné budově jen 14 lidí z nejužšího vedení. Tak chtěl tedy podle auditu, který zadal ministr zdravotnictví hospodařit s veřejnými penězi odvolaný šéf ústavu pro kontrolu léčiv Pavel Březovský.


Jiří Chum, moderátor: Hostem Ranního interview je teď ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Pane ministře, dobrý den.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Dobré ráno.

Jiří CHUM, moderátor:
Ta veřejná zakázka, o které tu mluvíme, se týká světlé kancelářské budovy číslo 30 v areálu Státního zdravotního ústavu. Patří Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Zakázku na její rekonstrukci zadal bývalý ředitel SÚKLu Pavel Březovský asi před rokem. Současný ředitel Zdeněk Blahuta ji zrušil. Firma se ovšem odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jak na to ministerstvo zdravotnictví zareaguje? Už připravujete odpověď?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já musím říct, že ta opatření konkrétní a konkrétní nápravné kroky jsou plně v kompetenci pana ředitele Blahuty. My dneska, tak jak jste avizovali, budeme mít tiskovou konferenci, kde pan ředitel bude podrobně popisovat výsledky toho auditu. Mým zadáním pro pana ředitele Blahutu je, aby veškeré kroky, které teď podnikne, směřovaly k minimalizaci dalších nákladů Státního ústavu pro kontrolu léčiv k tomu, aby ústav fungoval, jak má, a aby přitom neplýtval zbytečně veřejnými penězi.

Jiří CHUM, moderátor:
A jak odpovíte firmě, která se odvolala?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já neodpovím nijak. Tady opravdu toto neumím odpovědět, to je věc a otázka na pana ředitele, ředitele Blahutu.

Jiří CHUM, moderátor:
Ukázal audit ještě nějaké jiné podobně sporné zakázky?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já jsem byl zatím s auditem seznámen jen rámcově. Nicméně kromě toho zjištění, které vy uvádíte, je tam celá řada, řekl bych, i závažnějších zjištění především v oblasti veřejných zakázek, v oblasti, v oblasti zakázek IT. Potvrdilo se, že skutečně hrozila ztráta až ve stovkách milionů korun u jedné zakázky v oblasti IT, kterou se naštěstí podařilo včas zastavit, která byla zrušená. Kromě toho se ukázalo, že nehospodárnost prostupovala celým fungováním tohoto ústavu. V průběhu posledního roku bylo přijato velké množství lidí, kteří neměli ani jakoukoli konkrétní náplň, jejichž pláty stály miliony korun a na práci ústavu se to neprojevilo. Ale těch bodů, tak jak jsem s nimi byl seznámen aspoň rámcově, je aspoň 10. A dnes, dnes dopoledne o nich bude pan ředitel Blahuta na ministerstvu zdravotnictví konkrétně média informovat.

Jiří CHUM, moderátor:
My u toho samozřejmě budeme. Teď otázka na vás. Proč jste vlastně zadal audit právě Státního ústavu pro kontrolu léčiv? Odkud jste měl informace o tom, že se tam špatně zadávají veřejné zakázky?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Měl jsem několik neoficiálních zdrojů. Samozřejmě někteří zaměstnanci, kteří tam působí dlouho, kteří byli hrdi na to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv je řádným úřadem, který funguje tak, jak má, byli velmi nespokojeni s tím, co se tam v posledním roce dělo. A některé ty informace jsem od těchto zaměstnanců dostal. Nicméně to je neoficiální zdroj. Já jsem to potřeboval nějakým způsobem verifikovat. Proto jsem, proto jsem zadal tento audit, respektive panu řediteli Blahutovi jsem to zadal. A výsledky, a tady musím říci, bohužel ukázaly, že ta situace je ještě horší, než jsme předpokládali.

Jiří CHUM, moderátor:
Bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Pavel Březovský momentálně nebere telefon ani nereaguje na SMS zprávy. Exministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 vás ale kritizuje za tak rychlé odvolání vedení SÚKLu. Poslechněte si.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Když nastoupil ministr Němeček, tak on velmi rychle odvolal celé vedení SÚKLu a on to zdůvodňoval především nespokojeností v otázkách lékové politiky a jaksi nízké efektivity SÚKLu v tomhle směru. A taky došlo k odvolání ne jenom vedení, ale asi celkem 20 lidí až do hlubokých odborných úrovní, což podle mě to bylo strašlivě rizikové.

Jiří CHUM, moderátor:
Pane ministře Německu, proč jste musel ze SÚKLu tedy odvolat tolik lidí?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Tak já bych to poopravil. Já jsem zaprvé neodvolal tolik lidí. Já jsem odvolal pouze ředitele. Pan ředitel Blahuta jako krizový manažer byl pověřen tím, aby to tam dal do pořádku, a je pochopitelné a ten audit to potvrzuje, že vzhledem k tomu, co se tam za strašlivě věci děly v oblasti veřejných zakázek, je jasné, že nemohl důvěřovat lidem, kteří tyto věci připravovali. Já bych možná trochu poopravil pana, pana doktora Hegera v tom, že hlavním důvodem byla ta pomalost ve fungování, já bych řekl, hlavním důvodem mých rychlých kroků byly právě informace o těchto zakázkách, o tom, co se připravuje, a je zjevné, že kdybych tak rychle nezasáhl, tak to, co se chystalo v oblasti IT zakázek, kde hrozila ztráta 200 milionů korun, by nebyla jenom hrozba, ale bylo by reálnou škodou státu. Takže myslím si, že můj rychlý postup se ukazuje, že byl velmi namístě a že jsme ušetřili státu velké, velké prostředky.

Jiří CHUM, moderátor:
Hostem Ranního interview před osmou hodinou byl teď ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Pane ministře, počkáme si na tiskovou konferenci. Vám zatím děkuju za rozhovor, na shledanou.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?