Svaz: Některé zdravotní pojišťovny předloží ztrátové plány

11. 12. 2019 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny pro příští rok předloží ztrátové zdravotně pojistné plány. Dorovnávat je budou z rezerv. V tiskové zprávě o tom informoval Svaz zdravotních pojišťoven. Svaz sdružuje šest pojišťoven, jejichž klienti dohromady tvoří asi 40 procent obyvatel. Zdravotně pojistný plán určuje hospodaření pojišťovny pro příslušný rok. Pojišťovna ho předkládá vládě a schvaluje ho sněmovna.


Zákon stanoví, aby pojišťovna měla rezervy 1,5 procenta průměrných ročních výdajů. V posledních letech rezervy rostly a pojišťovny z nich nečerpaly. "Podporuji to, aby pojišťovny měly rezervy na horší časy, kdy výběr pojistného nebude tak dobrý," řekl v lednu k navýšení rezerv ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na rezervních fondech pojišťovny mají zhruba 54 miliard.

Svaz tvoří Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna, Revírní bratrská pokladna a Zdravotní pojišťovna Škoda. Ostatní lidé jsou pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která bude mít také zdravotně pojistný plán s čerpáním rezerv. Letos je několikanásobně navyšovala.

Do zdravotnictví by příští rok mělo jít celkem 340 miliard korun, asi 139 miliard korun od těchto šesti menších zdravotních pojišťoven. Proti letošnímu roku porostou podle plánů pojišťoven úhrady o 11,1 procenta. Z těchto 14 miliard korun půjde zhruba 11 miliard na náklady rozdělované úhradovou vyhláškou nařizující úhrady péče. Zbytek pojišťovny rozdělí na zvyšování dostupnost a kvality služeb jednotlivým zařízením podle individuálních dohod.

"Původně se plánovalo meziroční navýšení kolem osmi procent. Vyšší růst je daný částečným využitím rezerv," řekl prezident svazu Ladislav Friedrich. Z příjmů ze zdravotního pojištění tak na péči využijí svazové pojišťovny 134,3 miliardy korun, celkové náklady budou mít 139 miliard.

VZP, která má mezi klienty asi 60 procent obyvatel, pro příští rok plánuje téměř 208 miliard, což je asi o 9,3 procenta více než letos. Asi 5,5 miliardy příští rok použije z rezerv a miliarda půjde z úspor. Ty by měly zůstat zhruba 11 miliard Kč.

Peníze do systému zdravotního pojištění přicházejí zejména z odvodů z výdělku zaměstnanců a podnikatelů na zdravotní pojištění. Za seniory, děti, nezaměstnané, studenty či vězně se pojistné platí ze státního rozpočtu, měsíčně je to 1018 korun za asi 5,9 milionu lidí. Platby za tyto takzvané státní pojištěnce tvoří zhruba čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, výdajů ale spotřebují většinu. Přo příští rok se platby navyšovat nebudou. Ministerstva zdravotnictví a financí se zatím neshodly na automatické valorizaci plateb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?