Trápí vás svědění pochvy? Na vině je nejspíš bakteriální či kvasinková infekce

17. 11. 2022 9:00
15 nových názorů

Ačkoli se o tomto problému příliš nemluví, svědění pochvy patří k velmi častým obtížím, s kterými se ženy mohou setkat. Zvláště pak ty, které jsou sexuálně aktivní. Nepříjemné obtíže mohou vznikat hned z několika důvodů. Typicky jsou známkou porušení poševní mikroflóry, jejímž důsledkem bývá kvasinková infekce či bakteriální vaginóza. V krajních případech se však může jednat také o příznak některé z pohlavních chorob.

Zatímco témata týkající se sexuality pomalu ale jistě přestávají být tabu, o intimních problémech se na veřejnosti stále ještě nemluví. Hlavně pak týkají-li se žen, které jsou v tomto ohledu stále méně sdílné než muži. Diskomfort v intimních oblastech je přitom poměrně běžnou součástí sexuálního života a může být způsoben hned několika faktory. Téměř vždy na něj ženy upozorní stejné obtíže, konkrétně svědění a pálení pochvy, přičemž nejčastěji si pacientky stěžují na:

  • svědění pochvy po antibiotikách,
  • svědění pochvy po sexu,
  • svědění pochvy po menstruaci anebo před ní,
  • svědění pochvy v těhotenství,
  • pálení pochvy po styku,
  • svědění stydkých pysků bez výtoku anebo s výtokem,
  • pálení okolo poševního vchodu. [1, 2, 34]

Kvasinková infekce

Mezi nejčastější původce problémů patří kvasinková infekce pochvy, ke které dochází v případě, kdy bakterie, jež se ve vagíně přirozeně vyskytují, nejsou schopny udržet počet přítomných kvasinek pod kontrolou. Jinými slovy, mykóza pochvy, jak se infekci také říká, nastane v případě, kdy se změní přirozené mikrobiální prostředí. Kvasinky (nejčastěji Candida albicans), se pak začnou rychle množit a způsobovat někdy až urputné pálení a svědění vagíny, které doprovází ještě další příznaky. Typicky je to:

  • pálení vagíny při močení,
  • jemný otok pysků,
  • bělavý výtok, který konzistencí připomíná tvaroh,
  • bolest při sexu,
  • zarudlé stydké pysky,
  • popraskaná kůže v okolí poševního vchodu.

Kvasinkovou infekcí mohou trpět i muži

Kvasinkovou infekci prodělá alespoň jednou za život 70 až 75 procent žen a mnoho z nich jí trpí i opakovaně. Tato nepříjemnost však může potrápit i muže, u kterých často probíhá bez příznaků. U některých pacientů se ale může objevit svědění v intimních partiích, zarudnutí, bolestivý otok či puchýřky na povrchu penisu a vnitřní straně předkožky.

Co za obtížemi stojí?

Důvodů, proč ke změně poševního prostředí dochází, je celá řada. Problémy mohou být například důsledkem užívání antibiotik, které kromě škodlivých bakterií ničí také ty, které jsou tělu prospěšné. Během léčby se proto vždy doporučuje užívat laktobacily, které případným infekcím zabrání. Vhodný je například přípravek Lactofeel, který lze užívat i preventivně, třeba po návštěvě bazénu nebo po pohlavním styku s novým partnerem.

Za obtížemi může dále stát také stres nebo změna stravy či klimatu. Svědění v pochvě může být rovněž důsledkem nošení neprodyšného prádla, mokrých plavek či úzkých džínů. Všechny tyto faktory totiž podporují vznik prostředí, které je pro šíření kvasinek ideální.

Objevila se u vás někdy poševní mykóza?

Co proti kvasinkové infekci pomáhá?

Co se týče léčby, ta může být poměrně jednoduchá. Ve většině případů si totiž pacientky vystačí s volně prodejnými přípravky z lékárny, které obsahují léčivou látku klotrimazol. Tyto přípravky mohou mít různou formu. Prodávají se jako vaginální tablety, krémy i globule, které se zavádí dovnitř pochvy. Zejména pak u žen, kterým se kvasinkové infekce opakovaně vrací, je také nutné přistoupit na speciální dietu, která spočívá v omezení cukru a bílého pečiva.

Od poševní mykózy může do jisté míry pomoci také domácí léčba. Podle babských rad je při začínajících potížích dobré zkusit některou ze sedacích koupelí. Vhodné jsou například bylinkové sedací koupele s obsahem drcené dubové kůry a heřmánku. Nápomocný ženám v tomto ohledu může být i obyčejný jablečný ocet. Zvýšit kyselost poševního prostředí totiž dokáže i jeden decilitr přidaný do teplé vody. Ideální je v tomto roztoku pak sedět alespoň 10 minut po dobu 5 dní.

Kdy vyhledat lékaře?

Ačkoli většina žen dokáže kvasinkovou infekci rozeznat a poradit si s její léčbou sama, v některých případech je lepší navštívit odborníka a nechat se vyšetřit. Učinit by tak každá pacientka měla třeba v případě, že má kvasinkovou infekci poprvé, nebo si není jistá, že se o tuto infekci skutečné jedná. Návštěva lékaře pak rozhodně přichází v úvahu i v případě, že se u ní tyto obtíže vyskytují opakovaně, a to častěji než jednou za 6 měsíců, anebo se příznaky nemírní ani po nasazení léčby. Dále byste tak měla učinit pokud:

  • máte zapáchající vaginální výtok,
  • pociťujete bolest v podbřišku,
  • krvácíte mimo menstruaci,
  • máte více sexuálních partnerů,
  • jste těhotná,
  • kojíte,
  • jste mladší 12 let,
  • máte zvýšenou teplotu anebo zimnici,
  • trpíte nevolností. [5, 6, 7, 8, 9]

Bakteriální infekce

Podobně jako mykóza může ženy potrápit také vaginální infekce způsobená bakteriemi, která je důsledkem zvyšujícího se pH. To je totiž třeba v pochvě udržovat nižší než 4,5, což je optimální prostředí pro životu prospěšné bakterie, například laktobacily, které bojují proti patogenním mikroorganismům, jež jsou za normálních okolností neškodné. Při jejich přemožení může docházet například ke vzniku bakteriální vaginózy, která se stejně jako kvasinková infekce projevuje svěděním a pálením v oblasti pochvy. V mnoha ohledech se ale liší.

Zatímco kvasinková infekce se projevuje hrudkovitým výtokem připomínajícím tvaroh, pro vaginózu je typický šedavý a vodnatý výtok, který může, ale nemusí zapáchat. Zhruba u poloviny pacientek pak infekce probíhá zcela bez příznaků. Problémy u nich pak bývají diagnostikovány až při pravidelné gynekologické prohlídce. Neléčená bakterióza přitom může vyvolat potíže, jako je zánět:

  • dělohy,
  • děložního hrdla,
  • močových cest,
  • pánevní oblasti.

Tyto problémy navíc zvyšují riziko přenosu jiné infekce, a to například papilomavirů způsobujících rakovinu děložního čípku či kapavky.

Koho bakteriální infekce postihuje?

Bakteriální nákaza je typická pro ženy v období od první menstruace až po menopauzu. Tedy u těch pacientek, které jsou hormonálně aktivní a produkují estrogen. Právě ten má totiž zásadní vliv na kvalitu vaginální sliznice, čímž podporuje její osídlení prospěšnými bakteriemi. A zatímco u prepubertálních dívek se prakticky nevyskytuje, u žen po menopauze jeho hladina významně klesá. To se děje i při kojení, užívání perorální antikoncepce či poruchách menstruačního cyklu.

Stejně jako mykóza i bakteriální infekce může mít mnoho příčin. Patří mezi ně:

  • antibiotická léčba,
  • nadměrná hygiena pohlavních orgánů či používání parfemovaných mýdel,
  • přenos bakterií z konečníku nesprávným utíráním konečníku,
  • nošení neprodyšného prádla, těsných džínů nebo mokrých plavek,
  • špatný pitný režim,
  • oslabená imunita,
  • koupání v bazénu či přírodní nádrži.

Léčba bakteriální infekce

Jak zmírnit svědění pochvy při bakteriální infekci? Nejčastěji lékaři předepisují antibiotika, a to buď lokální v podobě globulí, anebo perorální. Vzhledem k tomu, že se nejedná o pohlavní nemoc, není stejně jako u mykózy většinou potřeba léčit i partnera. Pokud však dochází k opakovaným infekcím, v obou případech se doporučuje současná léčba všech sexuálních partnerů. Při začínajícím dyskomfortu mohou ženy rovněž sáhnout po přípravcích bohatých na laktobacily, jako je například již zmíněný Lactofeel.

Vzhledem k tomu, že často dochází k recidivám, lze tyto přípravky používat i preventivně, a to například po menstruaci, po styku s novým partnerem či návštěvě koupaliště, které má na vznik infekcí velký vliv. [10, 11, 12, 13, 14]

Další infekce způsobující svědění a pálení pochvy

Kromě bakteriální vaginózy a kvasinkové infekce, které bývají nejčastějším zdrojem obtíží, mohou nepříjemný pocit svědění či pálení způsobovat také některé pohlavní nemoci.

Chlamydie

Chlamydie trachomatis patří k nejčastějším pohlavním nemocem na světě, a to hlavně mezi mladými sexuálně aktivními lidmi. Ačkoli se poměrně snadno léčí, jejich diagnostika může být obtížná. U velké části žen totiž probíhá bez příznaků. Neléčená forma přitom způsobuje neplodnost, a to jak u žen, tak u mužů. Kromě pálení a svědění v oblasti pochvy se nemoc projevuje také:

  • bolestmi při pohlavním styku,
  • bolestmi v podbřišku,
  • pálením při močení,
  • bílým výtokem,
  • krvácením mezi menstruacemi.

U mužů se nadále vyskytuje také bolest varlat a bělavý výtok z penisu. [15, 16, 17]

Genitální opar

K velmi rozšířeným nemocem patří také opar, který může být kromě líbání přenášený také pohlavním stykem či užíváním společného ručníku. Nevýhodou virusu herpes je, že i po vyléčení v organismu nadále zůstává v takzvaném klidovém stádiu a v momentě, kdy dojde k oslabení organismu vlivem nemoci či psychického vypětí, se může znovu objevit. Genitální opar se pak projevuje typickými puchýřky v intimních oblastech, které může provázet nepříjemná a pálivá bolest nejen při močení. [18, 19, 20]

Trichomoniáza

Trichomoniáza je onemocnění, které je způsobené prvokem známým jako bičenka poševní. Ta může být nepříjemná hlavně pro ženy, u kterých způsobuje svědivý a hnisavý vaginální výtok nažloutlé až zelené barvy a také výrazné svědění a pálení v pochvě. Běžná je u nemoci také bolest při pohlavním styku a zarudnutí a zduření zevních pohlavních orgánů. Může se také dostavit pocit častého nucení na močení. U mužů onemocnění probíhá zpravidla bez příznaků. [21, 22, 23, 24]

Svědění pochvy v těhotenství

těhotenství se infekce mohou objevovat o poznání častěji. Je to způsobeno hlavně hormonálními výkyvy, kvůli kterým během gravidity dochází k velké spoustě změn. Poševní sliznice je překrvená a prosáklá, stejně tak i děložní čípek. V děložním hrdle se zvětšují žlázy produkující větší množství hlenu a vyšší sekreci vykazuje i samotná poševní sliznice. Kvůli všem zmíněným faktorům vzniká vhodné prostředí pro množení některých mikroorganismů, které mohou nadcházející maminku řádně potrápit.

Neléčená meningitida může zabíjet. Všimněte si příznaků včas
Přečtěte si také:

Neléčená meningitida může zabíjet. Všimněte si příznaků včas

Stejně jako u žen, které gravidní nejsou, se u budoucí matky může vyskytnout kvasinková infekce či bakteriální vaginóza. A zatímco mykóza pro ni ani miminko zpravidla nepředstavuje žádný problém, infekce vyvolaná bakteriemi může způsobit celou řadu potíží. Mohla by například vést k předčasnému porodu nebo způsobit samovolný potrat.

Kromě zmíněných infekcí pak může nepříjemné vaginální svědění a pálení v těhotenství způsobovat také přítomnost streptokoka v pochvě. Výskyt této bakterie je třeba hlídat hlavně v 9. měsíci těhotenství. Největší riziko pro plod totiž představuje v době porodu, kdy se dítě může infikovat při průchodu porodními cestami. Následkem toho může u novorozenců docházet k rozvoji zápalu plic či zánětu mozkových blan. [25, 26, 27, 28]

Prevence vaginálních infekcí

Vzniku vaginálních infekcí lze do jisté míry předejít dodržováním několika zásad. Obecně pomáhá:

  • vyhnout se používání deodorantů a parfemovaných produktů v oblasti intimních partií,
  • neprovozovat nadměrnou hygienu,
  • během menstruace často měnit tampóny,
  • na toaletě se utírat zepředu dozadu,
  • po mytí, plavání a cvičení vždy pečlivě osušit intimní oblasti,
  • nezůstávat po plavání v mokrých plavkách,
  • k omývání intimních partií používat jen vodu anebo případně neparfemované výrobky k tomu určené,
  • vyhýbat se stresu a pečovat o svůj imunitní systém,
  • vyhýbat se velmi horkým koupelím.

Ke rovnovážnému pH a správnému mikrobiálnímu prostředí pak mohou pomoci také probiotika, která se prodávají ve formě různých gelů a globulí. [29, 30, 31, 32]

Zdroje: webmd.com, verywellhealth.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, lactofeel.cz, nemoci.vitalion.cz, stefajir.cz, rehabilitace.info

Co značí pálení a svědění pochvy? 
Vaginální pálení či svědění alespoň jednou za život pravděpodobně potrápilo každou sexuálně aktivní ženu. Za obtížemi zpravidla stojí poševní dysbalance, kdy v intimních partiích dojde k přemnožení patogenních mikroorganismů. Typicky je svědění a pálení pochvy příznakem kvasinkové či bakteriální infekce, v některých případech může intimní dyskomfort značit i prvotní příznak některé z pohlavních nemocí. 
Jak se projevuje kvasinková infekce? 
Kromě pálení a svědění pochvy způsobuje kvasinková infekce pálení při močení, jemný otok pysků, bělavý výtok, který konzistencí připomíná tvaroh, a bolest při sexu. Typické jsou pro tento typ obtíží také zarudlé stydké pysky, ale i popraskaná kůže v okolí poševního vchodu. Nepříjemným faktem je, že ačkoli se kvasinková infekce poměrně snadno léčí, má tendenci se vracet. Mnoho žen tak trápí opakovaně. 
Čím je specifické pálení pochvy při bakteriální infekci? 
V důsledku zvyšujícího se pH v pochvě může některé pacientky potrápit také bakteriální infekce. V okamžiku, kdy pH stoupne nad hodnotu 4,5, se v intimních partiích začnou přemnožovat škodlivé bakterie a může dojít například ke vzniku bakteriální vaginózy. Ta se stejně jako kvasinková infekce projevuje svěděním a pálením v oblasti pochvy. Pacientky dále trápí také šedavý a vodnatý výtok, který může, ale nemusí zapáchat. Zhruba u poloviny pacientek pak infekce probíhá zcela bez příznaků. 
Jak zmírnit pálení a svědění pochvy? 
Pří léčbě svědění a pálení pochvy vždy záleží na tom, co obtíže vyvolalo. V případě bakteriálních infekcí lékař zpravidla předepisuje antibiotika. Pokud je původcem problémů houba, jsou jasnou volbou antimykotika. V mnoha případech může začínající dyskomfort pacientka zavládnout i sama, a to za použití volně prodejných přípravků bohatých na laktobacily.
Klára (neregistrovaný)
Ja vůbec nevím jak to popsat ale proste me furt palí vnitřek pochvy a nemůžu si s tim skoro už ani sednout mam pořád stres takže se mu nevyhnu už to trvá 2-3 týdny a už fakt nevim jak dal a stydim se to rict rodicum a nevim jak jim to mam rict..
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, Kláro, nevím, kolik vám je, ale brzy vyhledat gynekologa, doporučit může váš pediatr. Nestyďte se to říci alespoň mamince, tyto potíže má spoustu žen a po zaléčení jsou brzy pryč, není třeba se takto dlouho trápit. Gynekolog či pediatr se určitě bude ptát, jestli nemáte nějaký výtok.
Mart9 (neregistrovaný)
Dobrý den, partnerka si stěžuje na paleni a řezání při sexu a při močení, já žádné příznaky nemám. Mohlo by se i přesto jednat o nějakou závažnější chorobu? Děkuji
Lucie Krejčí (neregistrovaný)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je normální že moje vagína/pochva je celá oteklá. Předem děkuji za odpověď.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?