Švédové se v Praze učili metodiku protonové léčby

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Proton therapy center (PTC) v Praze navštívila skupina 25 specialistů z prestižní švédské nemocnice v Gävle, která je zapojena do projektu budování protonového centra v Uppsale. Švédští lékaři se v Praze učili metodu tužkového skenování nádorů, kterou pražské protonové centrum používá třetím rokem.




Švédské protonové centrum přijme první onkologické pacienty v příštím roce. „Švédsko bude mít jedno spádové protonové centrum v Uppsale, kam budeme zhruba za rok vysílat pacienty z celé země. Nyní léčíme děti, v budoucnu rozšíříme terapii na karcinom prostaty, nádory hlavy a krku a rovněž v oblasti pánve,“ vysvětlil v Praze švédský radiační onkolog Per Edlund.

Doma nejsou proroky

Jak uvedl mluvčí PTC Vladimír Šulc, právě o mimořádně dobré výsledky léčby pomocí protonů se švédští lékaři zajímali nejvíce. Podle jeho slov ocenili úroveň poskytované péče v PTC a podivili se, proč je pro české pacienty moderní léčba nedostupná.
„České centrum je nyní otevřeno pacientům z celého světa a pomáhá tak ostatním zemím, jež svá centra teprve budují, aby jejich pacienti měli otevřený přístup k revoluční léčbě rakoviny,“ uvedl mluvčí Šulc a dodal, že čeští protonoví specialisté mají dobré jméno ve světě, přesto většinu českých pacientů stále léčit nemohou. Dosud neuzavřené jednání s VZP o zpřístupnění léčby podle něj znamená, že stovky nemocných musely vzít zavděk jinou, méně šetrnou metodou.
„Máte tu úžasnou technologii. Naše centrum v Uppsale bude stejně velké, takže jsme rádi viděli jeho vzor u vás. Viděli jsme vaše ozařovací plány, což nám pomůže do budoucna lépe posoudit vhodné pacienty pro léčbu,” ozřejmil další švédský odborník, fyzik z nemocnice Gävle Per Hallström.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?