Svitavská nemocnice bude mít od dubna babybox

20. 3. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Svitavská nemocnice bude mít od dubna babybox, kam mohou rodiče v tísni anonymně a beztrestně odložit narozené děti. Informaci na webu nemocnice zveřejnil ředitel Pavel Kunčák. V Pardubickém kraji už mají schránku nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Dosud zachránily tři novorozence.


„Babybox dává možnost posledního řešení, které zajistí péči o novorozeně matky v nouzi. Sám toto řešení nepovažuji za dobré, ale z těžké situace matky může vyplynout, a babybox dává ještě tu úplně poslední možnou šanci na život,“ uvedl Kunčák.

Ředitel nemocnice se víc přiklání k utajenému porodu, který se uskuteční anonymně v bezpečí nemocnice a dítě okamžitě adoptuje nová rodina.

Schránka začne fungovat v regionu, který dlouhodobě vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v kraji. Nemocnice poskytuje péči pacientům ve spádové oblasti s více než 100.000 obyvateli.

Babybox bude zřízen vedle vchodu do moderní budovy monobloku ve směru od kina. Nemocnici před časem oslovil místní mecenáš, který přispěl do nadačního fondu pro odložené děti Statim.

„Tímto nám dárce myšlenku vnuknul a my jsme o ní v nemocnici začali přemýšlet,“ dodal Kunčák.

Svitavský babybox bude 61. zařízení v republice. Do zkušebního provozu bude uveden 19. března zhruba hodinu po poledni. Jeho slavnostní otevření se plánuje na 8. dubna ve 12:00, uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Do babyboxů rodiče od roku 2005, kdy byla v Praze instalována první schránka, odložili 104 dětí. V Pardubickém kraji zachránily babyboxy jednoho chlapce a dvě dívky. Naposledy babybox upozornil zdravotnický personál na odloženou holčičku v Krajské nemocnici v Pardubicích na Silvestra loňského roku. Ria byla sté odložené dítě v pořadí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?