Svoboda v představenstvu Karlovarské krajské nemocnice

24. 4. 2013 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní Karlovarského kraje jmenovali s platností od 1. května do představenstva Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Petra Svobodu, kterého kraj vybral do funkce generálního ředitele nemocnice. Svoboda, dosavadní ředitel nemocnice v jihomoravském Kyjově, bude přechodně řídit obě společnosti. To se ale příliš nezamlouvá hejtmanovi Josefu Novotnému (ČSSD).


„Karlovarská krajská nemocnice, s nemocnicemi v Karlových Varech a Chebu, není tak malá, aby se její řízení stíhalo za pár dní v týdnu,“ řekl dnes novinářům Novotný. Obě zařízení jsou navíc na opačných koncích státu.

„Bude to jen po přechodné období. Nevidím v tom zásadní problém. Práce ředitele se stejně z velké části odehrává mimo nemocnici, na různých jednáních a podobně,“ řekl dnes ČTK Svoboda.

Nového ředitele přitom čeká řešení mnoha problémů. Úhradová vyhláška snížila nemocnicím platby, a krajské nemocnice se tak dostávají do ztráty asi osmi milionů korun měsíčně. Kraj zatím odmítá provoz dotovat ze svého. „Zajištění zdravotní péče je věcí zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví. Kraje nemohou suplovat roli státu,“ uvedl Novotný.

Kromě toho je ale například nejasná budoucnost onkologie v chebské nemocnice. Podle Svobody to bude jeden z jeho hlavních úkolů.

Bývalý ředitel KKN Luděk Nečesaný si při svém příchodu do krajských nemocnic s sebou přivedl svůj tým. Ten pak i s ním z vedení KKN odešel. Svoboda chce postupovat jinak a vybrat si spolupracovníky z místních odborníků tak, aby za několik let, až bude z nemocnice odcházet, mohl vedení předat zkušenému týmu. „Tak jsem to udělal i v Kyjově, a i proto nebude problém s dočasným řízením obou nemocnic,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?