Svrab u lidí způsobuje nesnesitelné svědění. Jak ho poznat a léčit?

29. 3. 2018 13:15
83 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku

Svrab je kožní onemocnění způsobené roztočem jménem zákožka svrabová (Sarcoptes scabiei), který žije v kůži člověka. Hlavními příznaky této nemoci jsou zarudlé nebo bělošedé linky na kůži a svědění, především pak v noci. K přenosu svrabu dochází blízkým kontaktem s nakaženou osobou, ne však běžným denním stykem, jako je podání ruky či obyčejný dotyk.

Co je svrab?

Svrab je vysoce infekční parazitární kožní onemocnění, které se velice rychle šíří v uzavřených kolektivech. Ačkoliv se lidé často domnívají, že tato nemoc trápí pouze bezdomovce a obyvatele rozvojových zemí, ve skutečnosti jde o problém globálního charakteru. Svrab u lidí se totiž vyskytuje na všech místech, kde se člověk pohybuje.

Jak se přenáší svrab?

Původcem svrabu je roztoč s názvem zákožka svrabová, který potřebuje lidského hostitele, aby mohl přežít. Zákožka svrabová je velká asi 300–500 mikrometrů a žije v poslední vrstvě kůže, kde si vytváří chodbičky a klade vajíčka. Za svůj krátký život (4–6 týdnů) samička naklade v průměru 40–50 vajíček, ale jen z desetiny se během dvou až tří týdnů vyvinou dospělí jedinci.

Larvy žijí ve vyvrtaných chodbičkách, dospívají a celý cyklus se poté znovu opakuje. Neléčený svrab proto může končit extrémním přemnožením roztočů. Zákožce svrabové ovšem neprospívá sucho, sluneční svit ani teploty pod nulou. Pokud je navíc vystavena teplotám kolem 50 °C, zahyne do 10 minut.

K přenosu svrabu dochází přímým kontaktem s nemocným, často při pohlavním styku nebo při spaní v jedné posteli, ale i prostřednictvím kontaminovaných předmětů, kam patří ložní prádlo, oblečení nebo třeba ručníky. Nákaza v rámci běžného denního kontaktu však obvykle není možná, takže se nemusíte bát, že by se u vás svrab objevil vlivem pouhého dotyku nebo běžného podání ruky.

Zákožkám se nejlépe daří ve větších komunitách, kde na jednom místě žije větší množství lidí. Svrab u člověka se proto rychle šíří například mezi rodinnými příslušníky, ale také v různých početnějších kolektivech nebo tam, kde společně pobývá větší množství lidí. Jedná se například o:

  • školky,
  • školy,
  • nemocnice,
  • domovy důchodců,
  • ubytovací zařízení,
  • azylové domy,
  • dětské domovy,
  • psychiatrické léčebny.

Jaká je pro svrab inkubační doba? Čím více roztočů nakažený v kůži má, tím stoupá pravděpodobnost přenosu choroby. Zákožka svrabová se dokáže pod kůži dostat během 2,5 minuty a inkubační doba svrabu se při první infekci pohybuje kolem 21–42 dnů. U opakované infekce však jde už pouze o 1–3 dny. Nakažlivý přitom pacient bývá po celou dobu, kdy se v jeho těle vyskytují živé zákožky.

Jaké má svrab příznaky?

Pacienty asi nejvíce zajímá, jak poznat svrab a jaké jsou typické projevy svrabu, na které by měli zaměřit svou pozornost. Charakteristickým znakem tohoto onemocnění je intenzivní svědění celého těla, především pak v noci, kdy je člověk přikrytý peřinou a více zahřátý, jelikož teplé a vlhké prostředí umožňuje zákožce zvýšit aktivitu.

Na pokožce se pak objevují cestičky nebo chodbičky esovitého tvaru o délce až několika centimetrů, které jsou zakončené drobným puchýřem či pupínkem. Tyto nitkovité stopy na kůži patří mezi pouhým okem viditelné příznaky svrabu, přičemž mívají našedlou nebo lehce růžovou barvu. U některých pacientů však nemusí být zpočátku vůbec patrné.

Pokud jde o cestičky na pokožce, které paraziti tvoří tím, jak se postupně zanořují stále hlouběji, nejčastěji je najdete na místech, kde je kůže velice jemná. Sem patří například:

  • meziprstní prostory,
  • zápěstí,
  • lokty,
  • podpaží,
  • kůže kolem pupíku,
  • kůže kolem prsních bradavek,
  • kůže v oblasti genitálií,
  • kůže v oblasti hýždí,
  • vnitřní strany stehen,
  • kolenní oblouk,
  • klenby nohou,
  • kotníky.

Svědění bývá obvykle nesnesitelné, a proto dochází ke škrábání postižených míst, čímž si pacienti svůj stav ještě zhoršují. V porušených místech totiž vznikají strupy, kam si člověk může snadno zanést infekci. Kromě toho někdy bývá patrná také změna pigmentace pokožky a objevují se i sekundární příznaky svrabu, které zahrnují různé oděrky a zhrubění kůže.

Svrab u dětí

Na rozdíl od dospělých, u nichž není svrab zase až tak ojedinělý, se v případě malých pacientů jedná spíše o výjimečné případy. Pokud se u nich tato nemoc objeví, mívá navíc rozdílný průběh. Liší se především tím, která místa bývají nejvíce napadena. U dětí totiž chodbičky najdete hlavně na dlaních, ploskách nohou a obličeji (u novorozenců). Kromě toho se pak může objevit i svrab ve vlasech, přičemž nákaza bývá doprovázena zduřením lymfatických uzlin (hlavně v podpaží).

Měli jste vy nebo vaše děti někdy svrab?

Další varianty svrabu

Kromě klasické formy svrabu existují i méně obvyklé varianty tohoto onemocnění. Jedná se například o svrab norský, který se vyskytuje u osob s poruchou imunity, u jedinců vyššího věku nebo třeba u pacientů potýkajících se s demencí či Downovým syndromem. 

Co se týče klasické formy svrabu, na kůži se vyskytuje kolem 12 zákožek, u osob s poruchou imunity je to ale i více než 1 milion. Svrab je v tomto případě vysoce nakažlivý, projevuje se velkými pupeny a odlupující se kůží a může se objevit také na hlavě, krku i nehtech.

Příčiny svědění kůže mohou být různé. Od banálních po vážné
Přečtěte si také:

Příčiny svědění kůže mohou být různé. Od banálních po vážné

Další forma svrabu je tzv. svrab mytých, který se vyskytuje u lidí s vysokými hygienickými standardy. Není pro něj typické tak zřetelné postižení kůže jako v případě běžného svrabu, ale pacienti naopak pociťují úporné noční svědění. Kromě toho existuje také forma s názvem scabies nodularis, která se vyznačuje přítomností velkých pupenů a uzlů na kůži.

Slyšeli jste o svrabu také ve spojení s domácími mazlíčky? Toto onemocnění může samozřejmě potrápit také zvířata, a to především psy, koně, kozy nebo třeba fretky. Výjimkou pak není ani sarkoptový svrab u koček nebo svrab u morčat. Kromě toho existuje také ušní svrab, za jehož vznik není zodpovědná zákožka svrabová, ale jiný parazit jménem strupovka ušní. Typický je třeba ušní svrab u psů a koček nebo ušní svrab u lišek a dalších malých šelem.

Diagnostika svrabu

Pokud pociťujete jakékoliv z výše popsaných příznaků, je nutné co nejdříve vyhledat lékaře. U neléčených pacientů trvají projevy měsíce a někdy dokonce i roky. Neléčený svrab navíc může přejít do vysoce nakažlivé formy a způsobit tak epidemii.

Existují tři možnosti vyšetření svrabu: vyšetření chodbičky pomocí mikroskopu či dermatoskopem (osvětlenou lupou), kdy výsledek znáte ihned, nebo také odebrání vzorku kůže, kdy je výsledek známý do týdne. Onemocnění svrabem se přitom vždy musí hlásit orgánu ochrany veřejného zdraví, kterým je krajská hygienická stanice.

Svrab foto

Léčba svrabu

Jaká existuje pro svrab léčba? Cílem terapie je likvidace parazitů v kůži. K tomu se používá léčba sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o Permethrin, který je vhodný pro dospělé a děti od 2 let, aplikuje se na 8–12 hodin a hned po jedné jeho dávce uhyne většina parazitů. Pokud byla aplikace Permethrinu provedena správně, léčba se většinou nemusí opakovat.

Dalším způsobem, jak se zbavit svrabu, je síra v masti. U dospělých se používají 10–20% sirné masti, u dětí pouze 2,5% z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast na svrab se aplikuje 1× denně na dobu tří dnů, během kterých se pacient nemyje. Čtvrtý den se pak osprchuje a obleče si předtím nenošené oblečení. Síru v masti je možné použít dokonce i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Je přitom levná a účinná, nevýhodou je však její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích.

Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy) a následně se po uplynutí dané doby provede očistná koupel. I po léčbě může dalších několik dnů přetrvávat svědění, proto se doporučuje následně kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy (v krajních případech).

Volně prodejné léky s obsahem síry:

Pokud marně přemýšlíte, jak léčit svrab, abyste se této nepříjemnosti jednou provždy zbavili, pamatujte na to, že se musí zapojit všechny osoby, které s postiženým přišly do bližšího kontaktu. Nezapomeňte přitom ani na jedince, kteří prozatím žádné příznaky svrabu nepociťují.

Součástí léčby je zavedení hygienických opatření: 

  • Denně měnit spodní prádlo
  • Denně měnit ložní prádlo
  • Prát vše při teplotě 60 °C
  • Vyžehlené věci alespoň 3 dny nepoužívat
  • Pravidelně prát ručníky použité nemocným
  • Důkladně větrat

Kromě výše zmíněných opatření je nutné důkladně vyčistit postele, ale i všechna další místa, kde nemocný pobýval. Matrace byste měli rozložit a vystříkat insekticidním přípravkem, přičemž stejný chemický roztok se dá použít také na věci, které nelze vystavit působení vysoké teploty. Ty byste však měli poté ještě zabalit do igelitového pytle a nechat přípravek nějakou dobu působit.

Kvíz: Co víte o lidské kůži?
Přečtěte si také:

Kvíz: Co víte o lidské kůži?

StopZakozkam (neregistrovaný)

To, co je vyprane na 60 stupnu, je uz bezpecne, nebo se jeste musi nechat nepouzivat 3 dny ? To, co nejde vyprat na 60, jsem v pytli nechal tyden, zakozky by mely vyhynout. Pomuze zavreni bot a veci, jez nejdou prat na 60 (nebo vubec), na noc do mrazaku ? V mrazaku je -28 stupnu.

Kazdy den luxuji svoji mistnost a kuchyn, po zaleceni mastickou jsem navic koberce, zidle s mekcnym sedadlem-operadlem, stoly, madrace a periny, vypinace, kliky, kohoutky vystrikal 35 % octem. Byl to naprosto extremni puch (pouzil jsem hodne octa), ze jsem se tim pomalu take sam otravil. Periny nechavam venku prez den vyvetrat, teplota venku je -8 az -12 stupnu.

Mate nejaky napad, jak cistit treba notebook, mys, mobil ? Octem by se samozrejme znicil. Setrit papirem ?

StopZakozkam (neregistrovaný)

Jsem aktualne v Norsku. Take jsem chytil svrab.

Najednou to zniceho nic vypuklo a vyrazka se rozrostla po celem tele. Dlouhou dobu pred tim zadne priznaky. Nevim, kde jsem svrab chytil, ale je i mozne, ze jsem byl nakazeny nekolik mesicu a v listopadu to najednou vypuklo. Prenos svrabu od zvirat je diskutabilni, ale prez leto tu bylo hodne mysi. Uz od rijna jsem na ubytovne sam, v lete tu bylo vice sezonnich pracovniku. WC, koupelna, kuchyn je spolecna, ale jinak jsme se tolik nepotkavali. A na svrab si nikdo jiny neztezoval.

Krome samotneho svrabu (podle vysetreni u lekare je uz svrab velmi rozlezly, musel jsem ho mit dele) se mi po tele rozlezla infekce, na noze se mi udelal zanet s vytokem zlutave tekutiny. Tak jsem dostal antibiotika, kortikoidy a leky proti svrabu. Prasky Ivermectin Orifarm a masticku Nix Permetrin. Masticka se namaze na cele telo a necha pusobit 24 hodin, po tydnu znova. Ve stejny den jako uziti masticky, se berou i prasky Ivermectin. Po pouziti prasku a masticky svedeni zintenzivnelo a take jsem byl podstatne unavenejsi, nez obvykle. Zintenzivnil se vytok zlutave tekutiny na noze. Ale po aplikaci lecby se za par dni se uroven vyrazky snizila. Prvni kolo svrab prezil na nekterych mistech a za tyden nasledovalo druhe kolo v prvnim prosincovem vikendu. Snad uz vsechny zakozky to zabilo, ted uzivam kortikoidy.

Krem Nix Permetrin jsem apiloval i na hlavu, na pokozku pod vlasy. To byla mozna chyba, docela to pokozku pod vlasy podrazdilo a objevila se vyrazka.

Zajimave jsou i doplatky za leky v Norsku. Za kortikoidy necelych 200 Kc, to je malo. Za antibiotika pak uz okolo 1200 Kc a za masticku Nix Permetrin prez 4000 Kc za 4 baleni, na 2 kola lecby. A prasky (velmi male) Ivermectin Orifarm okolo 3500 Kc na 2 kola leceni (v kazdem kole 6 tablet jsem vzal). Nevim, jestli je cena leku v Norsku opatrena nejakou spotrebni dani, ale za leky proti svrabu jsem doplacel 9000 Kc na 2 etapy leceni (leky na predpis, jsem tu pojisten, praciji v Norsku). Pak jeste dalsi polozky, s navstevou nemocnice kvuli vyrazce, antibiotika a kortikoidy. Celkem doplaty a spoluucast u lekare prez 13 000 Kc. Svrab v Norsku se prodrazi. A kdo se desi doplatku za leky v CR, at nemusi doplacet v cizine, muze to byt o dost horsi.

Snad uz po 2 zalecenich bude se zakozkama konec. Nevim, jestli je tu k sehnani neco levnejsiho proti svrabu. Mozna ve farmarskych potrebach.

Jája (neregistrovaný)

Jsem alergik a několik let se léčím na atopický exzém (mast s kortikoidy).
Nyní mi lékařka řekla, že mám asi svrab, kůže na pohled se nezměnila. Je možné svrab určit pouhým okem?

Dobrý den,
ano, je to možné určit pouhým okem. Pro svrab je typické svědění - nejúpornější v noci, kdy jsou zákožky nejaktivnější. Vyrážka se nejčastěji objevuje mezi prsty, v oblasti genitálií, na hýždích nebo na prsou. Má podobu narůžovělých či našedlých chodbiček a pupínků podobných kousnutí komára.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?