Syrské zdravotnictví je podle lékařů v katastrofální situaci

7. 1. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Syrští lékaři na setkání v Paříži upozornili na katastrofální situaci zdravotnictví ve své zemi. Podle mnohých se jedná o humanitární katastrofu, kterou většina sdělovacích prostředků opomíjí a věnuje se pouze popisu bojů.


„Situace je nesnesitelná, katastrofická, v mnohých částech Sýrie zdravotnictví nefunguje vůbec,“ řekl novinářům doktor Ubajd Muftí ze svazu syrských záchranných organizací (UOSSM). Členové svazu podporovaného Paříží působí v Sýrii i mimo ni a v pondělí se sešli na francouzském ministerstvu zahraničí.

Situace je prý mimořádně vážná ve dvoumilionovém městu Halab. Jeho východní část, v níž žije 360.000 lidí, kontroluje opozice a v provozu jsou tam jednom dvě nemocnice a tři další pouze částečně. Tuto část města dlouhodobě obléhají armádní jednotky.

„Je tam jenom 30 lékařů nejrůznějších specializací. Kromě toho, že ošetřujeme lidi zraněné v boji, vidíme také nové případy obrny, tuberkulózy, břišního tyfu a svrabu,“ řekl jeden z lékařů, který uvedl pouze jméno Abdalazíz. Stejně nepřijatelná je situace i v damašském předměstí Ghúta, které ovládá dva roky opozice a armáda je rovněž obléhá.

V oblastech, jež ovládli radikálové z Islámského státu (IS), je prý situace jiná. Lékaři tam mohou svobodně pracovat, ale nemohou spoléhat na pomoc nevládních organizací, protože ty z těchto částí Sýrie odešly. V Rakce, která má 1,6 milionu obyvatel a v níž je sídlo IS, prý není žádná porodnická, gynekologická ani pediatrická služba.

Doktor Muftí řekl, že 80 procent syrských dětí se teď rodí doma a mnoho dětí není očkováno.
Pod svaz spadá 300 klinik a zdravotnických zařízení. Lékaři tvrdí, že by chtěli pracovat na celém území Sýrie bez ohledu na to, kdo je ovládá. „Jsme neutrální, ale útočí na nás všichni a nikdo nám neposkytuje žádnou záruku“ bezpečnosti, tvrdí svaz.

Podle jeho seznamů padlo za konfliktu, který začal roku 2011, 250 lékařů. „V této válce umírá každodenně mezi 30 až 60 civilisty,“ řekl zástupce svazu Taufík Šamaa. Sdělovací prostředky se prý zajímají jen o extremisty z IS. „O zabitých ženách a dětech, o roztrhaných tělech a otevřených útrobách, s nimiž se setkávají lékaři, se nemluví,“ řekl.

Konflikt má na kontě životy 200.000 lidí a miliony uprchlíků. Minulé snahy OSN o politické řešení selhaly, nová politická jednání se nyní snaží zorganizovat Rusko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?