| Podle: |
| SZO: FAO/WHO 1970. Tech Rep Se, 1988, no 452, ppl 75. Food Nutr Ser, no 23, FAO, Rome. |
| WHO/FAO/IAEA. 1996. Trace elements in human nutrition and health, Geneva. |
| Evropa: Commission of the European Communities 1993. Nutrient and energy intakes for the European Community. Reports of the |
| Scientific Committee for Food. (Thirsty-first series), Luxembourg. |
| ČR: Potravinové tabulky II. díl. Společnost pro výživu. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha, 1993. |
| USA: Recommended Dietary Allowances. 10th ed.. National Academy Press. Washington, D. |
Tabulka 11
18.09.2002
| Tab. 4 – Srovnání výživových doporučení (SZO, EU, USA, ČR) během gravidity s výsledky průřezové studie výživy 180 gravidních žen plzeňského regionu z roku 1997 | |||||
| (uvedena průměrná hodnota a její směrodatná odchylka, použitá metoda: inventorní analýza jednodenního vzpomínaného 24hodinového jídelníčku bez kalkulace farmakologických suplementací, * u vitamínu C je třeba odečíst zhruba 50 % ztráty | |||||
| vzniklé skladováním a kuchyňskou úpravou potravinových zdrojů vitamínu C) |
|||||
| Těhotenství | SZO | Evropa | USA | ČR (od 2. trimestru) 1993 | Studie 1997 (N = 180) |
| Doporučení | |
||||
| Energie (MJ) |
|||||
| 1. trimestr | 10,7 | 8,2–8,4 | 9,2 | 9,0 |
|
| 2. trimestr | 8,2–8,4 | 10,5 | 11,0 |
||
| 3. trimestr | 9,0–9,21 | 0,5 | 11,0 | 9,3 +- 3,2 |
|
| Bílkoviny (g) | 38 | 0,75/kg +10 g/d | 60 | 90 | 81,5 +- 31,5 |
| A (mg RE) | 600 | 800 | 1100 | 1096 +- 839 |
|
| E (mg a TE) | 10 |
Přidejte svůj názor jako první
| |||