Tabulka 11

18. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tab. 4 – Srovnání výživových doporučení (SZO, EU, USA, ČR) během gravidity s výsledky průřezové studie výživy 180 gravidních žen plzeňského regionu z roku 1997
(uvedena průměrná hodnota a její směrodatná odchylka, použitá metoda: inventorní analýza jednodenního vzpomínaného 24hodinového jídelníčku bez kalkulace farmakologických suplementací, * u vitamínu C je třeba odečíst zhruba 50 % ztráty
vzniklé skladováním a kuchyňskou úpravou potravinových zdrojů vitamínu C)
TěhotenstvíSZOEvropaUSAČR (od 2. trimestru) 1993Studie 1997 (N = 180)
Doporučení
Energie (MJ)
1. trimestr10,78,2–8,4 9,2 9,0
2. trimestr8,2–8,410,511,0
3. trimestr9,0–9,21 0,511,09,3 +- 3,2
Bílkoviny (g)380,75/kg +10 g/d609081,5 +- 31,5
A (mg RE)60080011001096 +- 839
E (mg a TE)10


Podle:
SZO: FAO/WHO 1970. Tech Rep Se, 1988, no 452, ppl 75. Food Nutr Ser, no 23, FAO, Rome.
WHO/FAO/IAEA. 1996. Trace elements in human nutrition and health, Geneva.
Evropa: Commission of the European Communities 1993. Nutrient and energy intakes for the European Community. Reports of the
Scientific Committee for Food. (Thirsty-first series), Luxembourg.
ČR: Potravinové tabulky II. díl. Společnost pro výživu. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha, 1993.
USA: Recommended Dietary Allowances. 10th ed.. National Academy Press. Washington, D.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?