Tabulka 14
18. 9. 2002 0:00
Tab. 1 – Faktory ovlivňující nutriční stav hemodialyzovaných – podle(16) |
A. Dialyzační faktory |
- Kt/V (urea) menší než 0,9 |
- Biokompatibilita membrány |
- Ztráty aminokyselin a peptidů do dialyzátu |
- Dialyzát s acetátem a vyšší koncentrací kalcia |
B. Metabolické faktory |
- Acidóza |
- Hyperparatyreóza |
- Nízký hematokrit |
- Nízký IGF-1 |
- Inzulinorezistence, zvýšená glukoneogeneze |
a zvýšená glykogenolýza |
C. Gastrointestinální a dietologické faktory |
- Poruchy motility (gastroparéza, gastrektazie) |
- Malabsorpce |
- Ezofagitida, gastritida, enteritida, kolitida |
- Chronická zácpa |
- Anorexie |
- Nízkobílkovinná, nízkoproteinová dieta |
D. Psychosociální a ekonomické faktory, přidružené choroby |
- Deprese |
- Nízký sociálně-ekonomický status |
- Mnohočetná medikace, sedativa |
- Př
|