Tabulka 14
18.09.2002
| Tab. 1 – Faktory ovlivňující nutriční stav hemodialyzovaných – podle(16) |
| A. Dialyzační faktory |
| - Kt/V (urea) menší než 0,9 |
| - Biokompatibilita membrány |
| - Ztráty aminokyselin a peptidů do dialyzátu |
| - Dialyzát s acetátem a vyšší koncentrací kalcia |
| B. Metabolické faktory |
| - Acidóza |
| - Hyperparatyreóza |
| - Nízký hematokrit |
| - Nízký IGF-1 |
| - Inzulinorezistence, zvýšená glukoneogeneze |
| a zvýšená glykogenolýza |
| C. Gastrointestinální a dietologické faktory |
| - Poruchy motility (gastroparéza, gastrektazie) |
| - Malabsorpce |
| - Ezofagitida, gastritida, enteritida, kolitida |
| - Chronická zácpa |
| - Anorexie |
| - Nízkobílkovinná, nízkoproteinová dieta |
| D. Psychosociální a ekonomické faktory, přidružené choroby |
| - Deprese |
| - Nízký sociálně-ekonomický status |
| - Mnohočetná medikace, sedativa |
| - Př
Přidejte svůj názor jako první
|