Tabulka 14

18. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tab. 1 – Faktory ovlivňující nutriční stav hemodialyzovaných – podle(16)
A. Dialyzační faktory
- Kt/V (urea) menší než 0,9
- Biokompatibilita membrány
- Ztráty aminokyselin a peptidů do dialyzátu
- Dialyzát s acetátem a vyšší koncentrací kalcia
B. Metabolické faktory
- Acidóza
- Hyperparatyreóza
- Nízký hematokrit
- Nízký IGF-1
- Inzulinorezistence, zvýšená glukoneogeneze
a zvýšená glykogenolýza
C. Gastrointestinální a dietologické faktory
- Poruchy motility (gastroparéza, gastrektazie)
- Malabsorpce
- Ezofagitida, gastritida, enteritida, kolitida
- Chronická zácpa
- Anorexie
- Nízkobílkovinná, nízkoproteinová dieta
D. Psychosociální a ekonomické faktory, přidružené choroby
- Deprese
- Nízký sociálně-ekonomický status
- Mnohočetná medikace, sedativa
- Př



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?