Tab. 1. Věková charakteristika a rozdíly v některých složkách
životního stylu intervenovaného a kontrolního souboru
Intervenovaný Kontrolní
soubor (n=111)soubor (n=200)Rozdíl
Kouřily před těhotenstvím15,3 %30,5 %sign.
Přestaly kouřit v těhotenství 15 ze 1752 ze 61nesign.
BMI před těhotenstvím (x ± SD)21,75 ± 3,422,04 ± 3,2 nesign.
BMI větší než 25 před těhotenstvím12,6 %17,5 %nesign.
Nárůst hmotnosti
v průběhu těhotenství (x - SD)10,38 ± 7,111,45 ± 6,3nesign.
Změna skladby stravy
v průběhu těhotenství70,3 %62,5 %sign.
Změna skladby stravy
v době těhotenství70,3 %62,5 %sign.
Konzumace víc než 20 g alkoholu
denně před těhotenstvím0,9%––
Snížení konzumace alkoholu
v průběhu těhotenství57,7 %54, 5 %nesign.
Zvýšení tělesné aktivity2,7 %3,5 %nesign.
Subjektivní pocit zdravé životosprávy
(velmi dobré vědomosti)30 %28,5 %nesign.
Rozhodnuté zlepšit životosprávu67 %59 %sign.
Tab. 2. Změny v přijímání některých složek
potravy v průběhu těhotenství (procento respondentek)
ovoce50,5 %37,5 %
zelenina46,8 %27,5 %
mléko30,6 %26,5 %