Tabulkové mzdy sester v Karlovarském kraji přijdou na 60 mil. Kč

16. 5. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 60 milionů korun by přišlo zvýšení mezd ve dvou krajských nemocnicích na úroveň tabulkových platů v nemocnicích státních, které zdravotníkům slibuje Karlovarský kraj.


Na veřejné debatě informace o platech řekl generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) Josef März s tím, že jde o velmi hrubý odhad. Kraj zatím nesystémovými opatření řeší kritickou personální situaci na většině oddělení KKN. Zatím na mzdy středního zdravotnického personálu letos vyčlenil 20 milionů korun, uvedli krajští představitelé.

„Radní pro zdravotnictví a management připravuje nyní materiály a budu chtít od radního managementu, aby mi řekli, kde na to najdou finanční zdroje,“ řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO). Už v úterý bude jednat s ředitelem VZP o zvýšení paušálu pro krajské nemocnice. Zatím je 1,2 miliardy a podle hejtmanky by navýšením platby mohlo potřeby pokrýt.

Zdravotní sestry krajských nemocnic v Karlovarském kraji trvají na zvýšení svých mezd na úroveň ostatních zařízení. Jak ale na veřejné besedě na téma personální krize v nemocnicích zaznělo, ani peníze navíc nevyřeší kritický nedostatek sester, možná by ale neodcházely další.

„Je třeba udržet sestry, které tady jsou, abychom mohli počkat na ty mladé,“ konstatovala například Liběna Tvrdíková z karlovarského oddělení ARO. „Je potřeba, aby se peníze navýšily okamžitě, aby sestry viděly, že na výplatní pásce je to, co chtěly,“ uvedla Tvrdíková.

Kraj sice postupně dvěma desetimilionovými dotacemi, které sám považuje za nesystémové, navýšil mzdy středního personálu. „To neudělal nikdo v jiném kraji. Všichni dávají pouze na závazek veřejné služby,“ konstatovala hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Jednat bude s generálním ředitel VZP o navýšení paušálu pro Karlovarskou krajskou nemocnici, v pátek chce jednat s ministrem zdravotnictví.

Jenže podle sester ani deklarované navýšení z úhradové vyhlášky a dvaceti milionů od kraje nezvýšil mzdy, jak sestry chtěly, tedy o 5000 až 6000 korun v základní mzdě. Například podle generálního ředitele KKN Märze vzrostly na interních odděleních průměrné hrubé mzdy o 4000 až 4800 korun. Průměrná mzda bez přesčasů je tak na internách 34.000 až 36.000.

Jenže, jak řekla jedna ze sester karlovarského ARO, její základní mzda byla v únoru po 28 letech praxe, vysoké škole a speciálním studiu 21.550 a 2400 korun osobního příplatku. A ani navýšení v dalších měsících nebylo navýšení takové, jaké sestry čekaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?