Tajné porody senát odmítá

10. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Velmi smutní odcházeli ve středu ze senátního zdravotního výboru ti poslanci KDU-ČSL, kteří nedávno protlačili sněmovnou svůj návrh na legalizaci utajených porodů. Zejména senátorům za ODS se totiž tento návrh zdá příliš nedotažený, a proto prosadili usnesení, aby senát tuto lidoveckou iniciativu zamítl...


Pokud se tak stane, mohou se autoři předlohy znovu pokusit vyhrát ve sněmovně -museli by však v ní získat podporu 101 hlasů poslanců.

Předsedovi senátního zdravotního výboru Tomáši Julínkovi (ODS) zvláště vadilo to, že lidovci nepředložili dostatečnou analýzu, v jaké míře ročně u nás dochází k odložení či usmrcení novorozenců a z jakých sociálních skupin tyto ženy pocházejí.

DÁLE ČTĚTE:
Poslanci pro utajené porody
Co to jsou to kvalitní děti? hádali se poslanci

Podle takové analýzy by se teprve měly hledat nástroje. Rovněž někteří další senátoři upozornili na to, že sociálně problematické ženy by stejně nevyhledaly porodnici, v níž by musely předložit občanský průkaz a kde by porod neproběhl v dostatečné anonymitě.

Některé senátorky by spíše akceptovaly zahraniční modely, v nichž žena může po porodu odložit dítě do „schránky“ a není trestně stíhána. To by podle nich šlo vyřešit novelou trestního zákoníku, a nikoli novelou zákona o péči o zdraví lidu, jak navrhli poslanci Josef Janeček a Vilém Holáň (KDU-ČSL).

Odpůrcům jejich iniciativy mj. vadilo, že údaje o ženě, která by si přála rodit v anonymitě, by stejně byly poskytnuty matrice a zdravotní pojišťovně.

Autoři záměru tajných porodů se však nevzdávají a uvádějí: víme, že by náš návrh neřešil všechno, ale mohlo by to zachránit ročně životy alespoň několika

dětí. Když náš návrh senát zamítne, předložíme ho znovu.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?