Tajný plán pojišťovny jak „likvidovat“ nemocnice

30. 3. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ta zpráva je tajná a určena jen pro členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Předsedou správní rady je poslanec z ODS Marek Šnajdr. Je to ten, jehož jméno se objevilo ve zveřejněných nahrávkách odposlechů dvojice Pavel Bém – lobbista Roman Janoušek.


Ředitelem VZP je Pavel Horák, tedy ten, o kterém se mluví, že by ho měla správní rada sesadit. Šnajdra naopak chce ze správní rady „vypudit“ David Rath z ČSSD.

A teď k té zprávě. V pondělí 26. března byl na programu správní rady jako bod číslo 7 předložen materiál č. 17/2012, a Deník ho má k dispozici. Jmenuje se Informace o strategii vyjednávání smluvních vztahů s poskytovateli. Zpracoval ho Úsek zdravotní péče a předložil ředitel VZP Pavel Horák.

Ta zpráva je velmi zásadní. Na základě ní se může výrazně přemalovat mapa českého zdravotnictví, zejména z pohledu, kde budou nemocnice a v jakém rozsahu budou vůbec fungovat. Pro mnohé nemocnice, hlavně ty „malé“, je zpráva „likvidační“. To ale není všechno. Tajná zpráva má dopad i na pacienta. A výrazný.

„Z důvodu nezbytnosti hledání rezerv v systému veřejného zdravotního pojištění pokračuje VZP ČR v krocích, které jsou jedním z opatření ke snižování nákladů na zdravotní péči.

V této souvislosti si dovolujeme informovat o společném postupu Svazu zdravotních pojišťoven ČR a VZPČR v oblasti smluvní politiky akutní lůžkové péče s cílem postupné optimalizace sítě poskytovatelů zdravotní péče,“ stojí hned v úvodu zprávy určené pro členy správní rady VZP.

Dále je tučným písmem napsáno, že všichni zúčastnění se v drtivé většině shodli v restrukturalizaci a optimalizaci lůžkového fondu. Podle předkladatele se názorové rozdíly objevily „jen“ ve Středočeském kraji, v Praze a v několika konkrétních zdravotnických zařízení, kde „některé problémy přetrvávají“.
A teď to podstatné: Do konce června 2012 bude vytvořen seznam nemocnic, se kterými pojišťovna uzavře smlouvu pro rok 2013.

Reálně ale hrozí, že některé nemocnice skončí, neboť s nimi pojišťovna neuzavře smluvní vztah nebo dojde ke snížení počtu lůžek či zrušení některých oddělení.

Pro nová kritéria bylo použito vyhodnocení jednotlivých údajů, jako jsou data mapující pohyb pacientů za zdravotní péčí, plnění věcného, technického a personálního vybavení, souběh úvazků lékařů, využití lůžkového fondu, geografická dostupnost péče, zhodnocení produkce ve vybraných oborech, minimální počet tzv. klíčových výkonů či kvalita a efektivita poskytované zdravotní péče.
Strategie se zaměřuje kromě nemocnic i na lázeňství a ozdravnou péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?