Tak kritickou situaci odborář nečekal

11. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři mají právo protestovat proti neúnosným podmínkám zaměstnavatelů, míní šéf zlínské ČLK Lubomír Nečas.


Tak kritickou situaci jsem ani já neočekával, konstatoval předseda zlínského sdružení České lékařské komory Lubomír Nečas.

Řada lidí by se vás zeptala: Není akce Děkujeme, odcházíme v přímém rozporu s Hippokratovou přísahou, která by měla být pro každého lékaře závazná?

Hippokratova přísaha se v současnosti již nepřísahá, neboť je zastaralá. Tato přísaha vůbec nehovoří o tom, že by lékaři měli poskytovat zdravotní péči bezplatně či za každou cenu. Hovoří se v ní o tom, že lékař nebude provádět potraty či operace ledvinových kaménků nebo že lékař nebude provádět sex s otroky. (Hippokratovu přísahu nahradila tzv. doktorská sponze, která však obsahuje některé pasáže přejaté z této přísahy - pozn. red.)

Neučinili lékaři z pacientů tak trochu rukojmí ve snaze o prosazení svých požadavků?

Pacienti jsou skutečně rukojmími, ale v rukou politiků, protože ti by měli zajistit adekvátní lékařskou péči, tak jak to mají občané v ústavě . Lékaři jsou jen „dělníci“. Podle zákoníku práce mají odboráři kdekoli na světě právo dát výpověď a protestovat proti neúnosným podmínkám svých zaměstnavatelů.

Mohou lékaři opravdu tak snadno odejít do zahraničí? Nebude například potíž překonat jazykovou bariéru?

O jazykové znalosti není třeba mít starosti, každý lékař zvládá základy cizích jazyků a je schopen se v krátké době doučit. Odborná lékařská péče v západních zemích je srovnatelná, a proto jsou naši lékaři žádáni. Zahraniční nemocnice navíc připravují pro tyto lékaře intenzivní jazykové kurzy. Nechceme ale lékaře vyhánět, protože tím vyháníme inteligenci. Mám obavu, aby tu za deset let vůbec nějací lékaři byli. Zhruba takovou dobu totiž trvá výchova lékařů. Již dnes nám lékaři v nemocnicích chybějí.

Máte informace o tom, jaké má kraj řešení, kdyby většina lékařů výpověď nakonec nestáhla?

Do dnešního dne (10. 2. 2011 - pozn. red.) jsem nedostal žádnou oficiální informaci o tom, co kraj připravuje. Samozřejmě existuje přímo ve Zlínském kraji i eventualita, že s případnou nouzovou situací mohou vypomoci nedaleké slovenské nemocnice. Ty ale mají kapacity naplněny, a mohou tak řešit jen opravdu ojedinělé kritické případy.

Nezašla tato akce přece jen dále, než bylo zamýšleno?

Tato akce měla upozornit vládu a politiky na zoufalou situaci ve zdravotnictví. Bohužel došla až tam, kde je nyní. Abych řekl pravdu, tak kritickou situaci jsem ani já neočekával.

Co kdyby chtěli podobně odejít třeba hasiči, policisté, učitelé?

O proti všem těmto povoláním je to lékařské mimořádné.
Je mohou v krátké době nahradit další, což u lékařů nejde. Navíc nemají oproti lékařům kam odejít, protože si nedokážu představit, že by je okamžitě zaměstnali v zahraničí. Samozřejmě chápu, že nejsou adekvátně finančně ohodnoceni, avšak podobný scénář je zřejmě nepravděpodobný. Vnímám těmito otázkami, že si občané příliš neváží špičkové zdravotní péče, pokud chtějí srovnávat hasiče s lékařem.

Co očekáváte od tarifních platových tabulek pro lékaře, které slíbil ministr zdravotnictví Heger?

Tyto platové tabulky jsou důležité proto, že vznikla nedůvěra mezi lékaři, ministerstvem i vedením nemocnic. Proto požadovali lékaři tarif, jehož prostřednictvím by bylo stanoveno minimum, za které budou pracovat. Ten by platil jak pro fakultní nemocnice, tak pro krajské.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?