Také čeští vědci budou ověřovat nové technologie

9. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Opravu mozku v místech poškozených mrtvicí, úrazem či demencí umožní nové technologie, jež ověřují také čeští vědci. V Centru buněčné terapie a tkáňových náhrad ve Fakultní nemocnici Motol léčí lidi s poškozením míchy kmenovými buňkami...


PRAHA - Nyní zde začnou na zvířatech ověřovat postup, kdy se velmi malými částicemi, nanočásticemi, dopraví na poškozené místo

faktory, jež je opraví.

V místě poškození utvoří základ pro obnovu biomateriály osazené kmenovými buňkami. „Je to novinka posledních let, která snad povede k dobré terapii,“ řekla dnes novinářům ředitelka centra profesorka Eva Syková.

O léčení kmenovými buňkami bude hovořit na veřejné přednášce v rámci Evropského týdne mozku.

V týdnu od 14. do 20.března se tak veřejnost seznámí s novinkami ve výzkumu mozku.Profesorka Syková připomněla, že v Motole se provádí nejjednodušší fáze léčby: kmenové buňky dostalo 20 pacientů.

„Vidíme částečné zlepšení u některých pacientů, ale na zhodnocení musíme počkat. Určitě to žádnému pacientu neuškodilo, pokud něco, tak se zlepšili,“ řekla. Dosavadní léčba podle Sykové prokázala, že podání kmenových buněk je pro pacienty bezpečné.

Neobjevily se vedlejší účinky, například nádory. Ukázalo se, že podání kmenových buněk je vhodné co nejdříve po úrazu, v akutní fázi onemocnění.

Takzvaná regenerativní medicína, kdy se tělo opravuje za pomoci kmenových buněk, jež se mohou přeměnit v kteroukoli specializovanou buňku těla, však bude vyžadovat velké investice.

Aby vědci mohli připravit implantáty, tedy trojrozměrné materiály osídlené kmenovými buňkami, potřebují superčisté pracovní prostředí.

Nejlevnější varianta, kdy by připravovali implantáty jen pro několik pacientů, přijde na 10 milionů. Pokud by chtěli mít celý biopark a vyrábět implantáty pro jakýkoli počet pacientů, stálo by to 150 milionů. Zatím mají ze sponzorských darů tři miliony korun.

(ctk) Naďa Myslivcová rot

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?