Také rakouský soud zastavil exekuční řízení s ČR kvůli Diag Human

23. 11. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakouský odvolací soud, stejně jako před ním francouzský, zastavil exekuční řízení vedené proti České republice kvůli sporu s firmou Diag Human. Spor společnosti a Česka o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou nepovažuje za ukončený. ČTK to včera sdělili mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň a mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt.


Odvolací senáty ve Francii i v Rakousku změnily rozhodnutí prvoinstančních soudů, které nároky Diag Human na odškodnění uznaly. „Rakouský odvolací soud ve svém rozhodnutí dal za pravdu argumentaci České republiky, podle které stále probíhá rozhodčí řízení,“ uvedl Sršeň.

Proti verdiktu je možné podat opravný prostředek k nejvyššímu soudu. Právník společnosti Jan Kalvoda již dříve uvedl, že ve Francii se firma na nejvyšší soud obrátí. Podá kasační žalobu.

Společnost zažalovala ČR také u soudů v Lucembursku, Velké Británii a Švýcarsku. Letos v létě firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Kalvody pak přesáhla částka s úroky již deset miliard.

Strany se však doposud přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená.

Podle Sršně a Hurta francouzský a rakouský soud také rozhodly, že společnost musí zaplatit náklady řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?